0

М истериозна смърт мори масово пчелите в цяла България, съобщават стопани от различни краища на страната.

Мистериозна смърт мори масово пчелите в цяла България, съобщават стопани от различни краища на страната.

Никога не е имало толкова загинали пчели както тази година, съобщи за „Телеграф“ Николай Куменов от Федерация на пчеларите.

Освен че намират цели семейства мъртви в кошерите, пчеларите разказват мистериозни истории за това как пчелите са излетели незнайно къде посред зима. Кошери има, пчелите ги няма, изчезнали са, недоумяват пчелари от Добричко. „Веднъж преживях голяма загуба, но вината беше моя. От 65 кошера ми умряха 50. Тогава зазимих пчелите върху мед от рапица. Пчелите умряха върху меда, защото медът от рапица става на камък и пчелата умира от глад. Сега ги зазимих върху нормален мед – медът е там, пчелите ги няма“, обяснява Християн Христов, който отглежда 50 кошера в село Камен, а в момента са му останали читави едва десетина.

Морът не е само при него, а е масово при всички пчелари. Използвани са всички биотехнологии за борба срещу акарите.

 Отварям кошера – няма нито една пчела

изчезнали са“, казва Христов. Едно от обясненията, което не само той, но и неговите колеги пчелари не приемат е, че има напаст от малък американски кошерен бръмбар. Да, ама в България такова нещо никога не е имало, твърди Христов. Според него от всички болести, за които се твърди, че може да нападнат пчелите, нито една не включва болестта на празния кошер.

Науката трябва да се произнесе за мистериозната смърт по пчелите тази зима в Добруджа, категоричен е Християн Христов. „Защо българската пчела изчезва? Всички купуваме майки от лицензирани майко производители, те да кажат. Само че, за да се каже къде е причината, трябва да се вземе проба, да се изследва и анализира. А то няма от какво да се вземе проба, просто защото няма умряла пчела, просто кошерът е празен“, казва още Христов.

Дали масовият мор по пчелите

се дължи на магнитни полета

които влияят на пчелите? Дали се дължи на безразборното пръскане на нивите с пестициди, които имат продължаващо действие и остават в меда?

Пчеларите наистина търсят причината за измирането на пчелите. Още повече, че има много хора, голяма част от които са пенсионери и за тях това е хоби и те инвестират мизерните си пенсии, за да си докарат допълнителен доход.

Специално в село Камен има 23-ма пчелари, които отглеждат над 1400 кошера. Почти 80 на сто от тях са мъртви, а собствениците им са пред инфаркт.

Подобна е ситуацията и в района на Кюстендил. Там засега са регистрирани между 30 и 50% смъртност, обяви пред „Телеграф“ председателят на браншовия съюз „Пчела“ – Кюстендил, Тихомир Стоицов. По негови думи основната причина за това са

неподходящи климатични условия

което е довело и пчелните майки да не отглеждат пило през месец август. „По принцип през месеците август и септември трябва да се излюпят зимните пчели, които да оцелеят до пролетта. Отделно самата зима беше мека и пчелите имаха възможност да летят, голяма част от тях се изтощаваха и умираха извън кошерите“, обясни още Стоицов. Според него по-голямата част от местните пчелари все още не са отворили кошерите си, за да проверят колко са загубите, и вероятно смъртността ще вдигне процентите в района.

За съжаление обаче местните производители на мед казват, че отново загубите ще са за тяхна сметка. „В момента се водят разговори с Министерство на земеделието, храните и горите, евентуално колегите, които имат по-висока смъртност, да бъдат компенсирани. Засега обаче всичко е на фаза разговори, нямаме обещание за нищо. Очакват се и проверките от БАБХ, за да се установи смъртността. Все още обаче никой не ни е уведомил или търсил от агенцията. За съжаление тази година не се очаква някакво по-сериозно подпомагане.

Това, което се получи по мярката de minimis, беше по 7 лева, както и по мярката за подпомагане Ковид 1, приблизително около 5 лева на пчелно семейство, но това е само за регистрираните като земеделски стопани, а те са много малка част. Останалите пчелари не получиха никаква помощ. Годината беше тежка и реално те не получиха стокова продукция, с която да покрият разходите си“, коментира председателят на браншовата организация.

Основен проблем за пчеларите в региона са

ниските добиви на мед

като и в този случай причината са неблагоприятни климатични условия. Цената на дребно при продажбата на меда варира между 10 и 15 лв., като на едро почти никой не реализира продукцията си в област Кюстендил. „Има колеги, които не разчитат на основни доходи от пчеларството. Наблюдават се и такива, които прекупват по-евтин мед от други региони и го продават с надценка. Аз самият съм доволен, успях да продам продукцията си, но и при мен добивите бяха ниска“, уточнява Стоицов.

Що се отнася до отравянията при пчелите, той обясни, че в Кюстендилско този проблем липсва, тъй като в региона се отглеждат масово черешови насаждения. Заради ниската им изкупна цена пък овощарите гледат да свият разходите и вече не използват авиационна техника при пръскането на дърветата, както и силни препарати.

 

Прекаляват с лекарства срещу акари

Светлана Трифоновска

Колкото пчели, толкова версии за изчезването и смъртта на насекомите. Така обобщи проблемите пчеларят Никола Митов от района на Велико Търново. Той визира няколко от проблемите, като на първо място постави пръскането на посевите.

Сега има нова мода зелено торене. Например дребничък слънчоглед до 50 см го сеят през лятото, за да го заорат по-късно, и така да наторят почвата. Растението обаче пък цъфти и върху него кацат пчеличките. Слънчогледът обаче е напръскан и понеже е лято, няма кой да провери. А с какво пръскат, един Господ знае, сподели пчеларят.

Друг често срещан проблем е, че много пчелари прекаляват с третирането срещу акара. Аз отдавна го мисля, но едва тази година има хора, които си признаха, ние ги отравяме тези пчели с лекарства, разказа Никола. Причината е, че ги третират по три-четири пъти с оксалова киселина, която е доказана екологична. Но се слага два пъти пролет и есен, защото когато прекалиш с дозата, разяжда хитиновата обвивка на пчелата и я уврежда.

Така не остават достатъчно пчели да топлят майката през зимата. Ако трябва да топлят само себе си, се справят. Но ако майката е снесла при затопляне и след това, ако застуди, те се изтощават да топлят и майката, и пилото.

Още по-важно е, че никъде вече няма силна в държавата, посочи стопанинът.

Масово се орязва липа и акация. Във Великотърновско вече не сеят рапица, слънчогледът вече е от сорт, който не дава мед. Така пчеларите са принудени да хранят със захар, инвертирани сиропи, питки. Пчелите масово зимуват на изкуствена храна. Какво има в тези изкуствени храни, същото се отнася за лекарствата, пчелите се изтощават и умират, заключи пчеларят.