0

З а първите девет месеца на 2021 г България е изнесла 43,7 хил. тона зеленчуци. Това прави ръст от над 36% на годишна база, отчитат от земеделското министерство. В същото време обаче в страната са влезли пет пъти повече пресни зеленчуци от порядъка на  статистиката от порядъка на 228 739 тона, сочи статистиката. При пресните плодове увеличението на експорта е само с 3,7% нагоре, като количествата достигат до 32,4 хил. тона.

Любопитно е да се разбере, че основен принос за увеличението на общия експорт на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 4,7 хил. тона (71,7%) и краставици – с 4,2 хил. тона (44,3%). Значително повече са и изнесените количества пиперки, картофи, зеле, гъби, патладжани, тикви и лукови зеленчуци – от 22% до над два пъти. От друга страна, експортът на бобови, основно грах и сладка царевица се свива съответно с 33,8% и 39,8%. Голяма част от износа на пресни плодове за периода е реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Сравнявайки с аналогичния период на 2020 г. се наблюдава увеличение на изнесените количества праскови, черупкови плодове, кайсии, ягоди, сливи и грозде в границите от 5,2% до 89,7% и същевременно свиване на експорта на дини, череши, вишни и ябълки с между 25% и 46,3%.

Увеличение се отбелязва и при вноса на пресни зеленчуци. Той достига до 228 739 тона. И тук доматите са най-търсената стока, като количествата се повишават с над 16% (с 11,2 хил. тона), краставици (с 6,9 хил. тона или 36,2%), пиперки (с 3,6 хил. тона или 15,8%) и лукови зеленчуци (с 2,1 хил. тона или 10,3%). Съществено нараства и импортът на зеле, патладжани, гъби, марули и тикви – с между 5,1% и 25,4%. От друга страна, вносът на картофи спада с 15,2% (5,3 хил. тона), а този на моркови и репи – с 14,3% (1,9 хил. тона). Близо половината от целия внос на пресни плодове за деветте месеца на 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 129,4 хил. тона, със 7,3% повече на годишна база. Сред останалите по-значими плодове, доставките на дини, пъпеши, грозде, череши, круши, ягоди и черупкови плодове се повишават в границите от 6,8% до 50,4%, докато тези на ябълки, праскови, кайсии и сливи намаляват с между 7,5% и 64,6%.