0

Н а 9 май Църквата отбелязва Пренасянето на мощите на свети Николай Мирликийски. Великият Чудотворец е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели в Мира. През 1077 г. градът обаче бил завладян от селджукските турци.

Явление

Светителят Николай заповядал в съновидение на свещеник от Бари да пренесе мощите му в своя град. Избрани мъже се отправили незабавно в три кораба за Мала Азия. На около два километра от тогавашния град Мира се намирала църквата, в която били мощите на светеца. След преговори с местните християни мощите били натоварени на един от корабите и с тях заминали за Бари и двама от свещниците при храма в Мира. Те били посрещнати тържествено в Бари на 9 май 1087 г. Веднага започва строеж и на храм на свети Николай, завършен в 1139 година. Така градът се превърнал във важен поклоннически център за всички християни.

Саркофагът на светеца в Бари.

 Саркофагът на светеца в Бари.
dromomania.bg

А да получат частица от мощите му се смятало за най-голямо благоволение.

Днес такива реликви има в цяла Европа. Мощи на свети Николай е имало и в православната църква „Свети Никола“ в Ню Йорк, разрушена при атентата срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Мощите не са намерени и най-вероятно са били унищожени от взривовете.

Света манна

Днес е вече невъзможно да се получи частица от мощите на светеца директно от Бари, тъй като ковчегът на светията е запечатан още през XI век. Но всяка година на 9 май от него изтича свето миро (света манна). То има целебни и чудодейни свойства. Монасите го събират и даряват, но само за църкви, които носят името на светеца.

Светото миро в църквата в Черноморец.

 Светото миро в църквата в Черноморец.
bnr.bg

Така през 2010 г. такова миро получиха три български храма, които носят името на светеца. То бе доставено от Българската православна църква в Рим, която го е получила от монасите в манастира в Бари. В замяната на мирото БПЦ подари на италианските монаси част от Светия кръст Господен. Всичко това започва при посещението на българската делегация в Рим на 24 май с.г. След това три стъкленици с миро получиха църквите в Меден рудник, в Черноморец и Созопол, носещи името на светеца.

Кражба

Ампулата в Черноморец обаче бе открадната през юни 2014 г. Тогава професор Божидар Димитров лансира версията, че има пряка връзка между кражбата на мощите на свети Николай Чудотворец и референдума за смяната на името на село Черноморец, което до 1951 г. се е казвало Свети Никола. Опитът на група граждани да бъде върнато старото име на града чрез референдум е срещнало съпротива от хора по чисто битови причини - смяната на документите за самоличност, което е съпроводено с други бюрократични формалности. Затова според него кражбата е била част от опитите да се провали референдумът. Крадците едва ли са целили обогатяване, тъй като оставят недокоснати друга светиня - частица от Светия кръст. Тогавашният български посланик в Рим Марин Райков се нае да възстанови загубата и действително успя да получи стъкленица с манната от манастира в Бари.

Ямбол

Иначе икона с мощи на Чудотвореца краси и ямболския храм "Свети Николай“ от 2021 г. насам. Тя е изработена с дарения от миряни. "Ходихме на поклонение в Яш, Румъния, където са мощите на света Петка. Хора от нашата енория проявиха желание да имаме такава икона.

С литийно шествие в Ямбол през 2021 г. посрещнаха икона на светеца с неговите мощи.

 С литийно шествие в Ямбол през 2021 г. посрещнаха икона на светеца с неговите мощи.
БТА

Светите мощи ги получихме от един свещеник, който е бил навремето в Румъния и там са му били дадени", обясни тогава архирейският наместник архимандрит Димитрий.

Кардинал

През 2007 г. Стара Загора получи в дар частица от мощите на свети Николай. Тя бе подарена от архиепископа на Виена - кардинал Шьонбрьон, благодарение на съдействието на ставрофорен иконом Иван Петкин от българската църква „Свети Иван Рилски“ в австрийската столица.

Румънски духовник зарадва Разград

Частица от мощите на свети Николай Чудотворец се съхранява и в разградската църква „Свети Николай Мирликийски“ от 2010 г. Частицата е дарение от румънско духовно лице. „Оказа се имало анонимен дарител, който държи името му да не се споменава, но за това, че притежаваме тези мощи, ние благодарим от сърце”, обясни тогава архиерейският наместник отец Георги Георгиев. Дарението бе по повод 150-годишнината от изграждането на храма, който е най-големият в Русенската епархия.

Дете от Бургас се нуждае от помощ

15-годишната Натали от Бургас се нуждае от спешна животоспасяваща операция в чужбина. 

Детето живее в постоянни мъки, тъй като страда от рядка форма на болестта на Хиршпрунг. Късното откриване на болестта е довело до развитие на възпалително дегенеративно заболяване на дебелото черво и до токсичен мегаколон. Правена е операция в България, която се оказва неуспешна. В резултат момиченцето нито може да се храни, а отделителната му система вече не работи. Натали агонизира в адски мъки ежедневно и разчита само на Бог и на Бърза помощ, сподели майката Калояна Канариева. Надежда за оцеляването на момичето дава операция в чужбина, но за самотната майка сумата от 45 000 евро е непосилна.

Всеки, който иска да помогне на детенцето да оздравее, може да дари средства на дарителската сметка в Пощенска банка:

  • Титуляр: Калояна Канариева
  • IBAN: BG28BPBI81704062290501
  • BIC: BPBIBGSF
  • Основание - за лечението на Натали