0

П риложенията за сателитна навигация като Waze, Google Maps и Apple Maps са изключително полезни при шофиране. Но понякога стават лоши грешки в алгоритмите за изчисление на маршрута и може да се озовем в средата на нищото и с опасност за живота.

Подобно нещо се случи на 32-годишен мъж в Малайзия, който бил на гости на брат си. На прибиране със своя мотор използвал услугите на Waze и не след дълго се озовал в плантация за каучук и маслодайна палма.

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Мъжът се опитал да зададе дестинация къщата на брат си, но без успех, защото бил на 10 км от главния път. Той дори не можел да се обади на службите за спешна помощ, тъй като на това място нямало обхват на мобилните мрежи.

Шест часа по-късно мъжът още не можел да намери изход от плантацията. Малко по-късно успява да се свърже с пожарната и спасителна служби, на които споделя, че е заобиколен от диви животни и хищник го преследва по калните и чакълести пътеки.

Час след получения сигнал мъжът е локализиран и намерен. Местни медии пишат, че е „плакал и треперел“.

Waze не поддържа офлайн карти, така че ако нямате интернет връзка приложението не може да търси алтернативни маршрути, ако пропуснете завой. Waze може да продължи навигацията по текущия маршрут, когато интернет връзката прекъсне, но след като премине офлайн режим, приложението не може да актуализира информацията за трафика и да търси други маршрути.

Google Maps и Apple Maps идват с офлайн навигация , но потребителите трябва да изтеглят офлайн карти, преди да започнат да шофират. Данните се съхраняват на мобилното устройство и приложението не се нуждае от интернет връзка, за да търси други маршрути и да продължи навигацията. Той използва GPS връзка, за да определи вашето местоположение, въпреки че след като премине офлайн, информацията за трафика в реално време вече не е налична.