0

Прегряване. Вярвате или не, но това е сред най-oпасните и честно срещани „спортни контузии“ през лятото. Мнозина трениращи излизат да правят упражненията си сред природата на чист въздух, но не помислят за последствията от тези си действия. Сред най-честите упражнения на открито е джогингът, който крие колкото положителни, толкова и отрицателни ефекти в горещото време.
През най-горещите месеци от годината - юли и август, високите температури започват още от рано сутринта и
крият опасности
за неподготвените атлети

Опасността от прегряване в такива условия на тренировка е висока. Възможно е спортуващият да загуби около 1-2 литра вода с потта си, докато тренира в горещините. Потенето е сигнал, че тялото ви се дехидратира. Затова е много важно зареждането на организма с течности преди и по време на упражненията.


Ако все пак сте решили да направите дневната си тренировка въпреки жегата, задължително приемайте вода преди, по време и след тренировката. По този начин ще регулирате температурата на тялото и ще избегнете изтощаването от жегата. Освен това водата спомага за транспортирането на важните хранителни вещества до работещите мускули.
Сред симптомите на дехидратация са гадене, липса на концентрация, световъртеж, силно изтощение и промяна в цвета на урината - става тъмножълта.
За да предотвратите прегряването, започнете със загрявка на сенчесто място
Носете отпуснати дрехи, защото по този начин топлината ще излиза по-лесно от тялото. Не се натоварвайте много. Направете тренировката си със средно или ниско натоварване. Избягвайте приема на газирани напитки, тъй като те пречат за усвояването на водата.
Не един е случаят на прегряване или инфаркт по време на големи маратони. Голямото натоварване и излагането на тялото на пряка слънчева светлина за дълго време може да предизвика инфаркт.

Задължително приемайте вода преди, по време и след тренировката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При повишаването на температурата на кръвта тялото ви я насочва към кожата, за да може да се охлади. Това обаче намалява притока на кръв и кислород към работещите мускули, а освен това натоварва сърцето, което трябва да работи повече, за да поддържа цялостната циркулация. Ако навън е твърде горещо, механизмите за охлаждане в даден момент се изчерпват, а телесната температура се покачва и вие усещате силна умора и е почти невъзможно да продължите.
За да улесните тренировките си и да избегнете проблемите, може да следвате тези стъпки:
Приспособете тялото си към високата температура
Топлинната аклиматизация включва постепенно увеличаване на времето за трениране в топла среда, при което сърцето и тялото имат възможност да се приспособят към високите температури.
Научете тялото си да губи по-малко соли
При редовни тренировки тялото ви намалява солта в потта. Всъщност това е механизъм, чрез който тялото се научава да запазва по-добре тези соли, защото те са важни за работата на мускулите.
Ако планирате продължително натоварване, запасете тялото си със соли
При продължителни натоварвания в горещо време като маратон или триатлон е добре няколко дни преди това да добавите към храната електролити за спортисти, за да го заредите с достатъчно соли.  За любителите на колоезденето също се препоръчва да избягват най-горещите часове на деня. Натоварването на тялото при карането на колело е голямо и опасността от прегряване е също толкова голяма. При него се натоварва сърцето, а горещините могат да допринесат за по-сериозни проблеми. Съветът за приемане на голямо количество течности важи и тук. Препоръчително е да носите каска или шапка, които да не позволяват слънцето да достига директно до главата. По този начин вероятността от топлинен удар е по-малка. Силно чувствителни на топлина са възрастните над 65-годишна възраст и малки деца под 4-годишна възраст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Симптомите при топлинен удар са усещане за силен студ и тракане на зъбите, повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнание, чувствителност към светлината.
Сред опасностите по време на колоездене - и не само, е изгарянето на кожата. Добре е преди да излезете на пряка слънчева светлина, да се намажете със слънцезащитен крем с висок фактор. Дискомфортът и опасността при слънчево изгаряне не са по-безобидни от тези при дехидратацията.
В случай че не успеете да се предпазите и все пак изгорите, намажете кожата с хидратиращ продукт, предназначен при изгаряне или след излагане на слънце. Благоприятно действат продуктите с алое вера. Не  трябва да използвате такива, които съдържат алкохол, тъй като това ще изсуши и увреди допълнително кожата.
Под палещите лъчи на слънцето е изключително вредно да се играе каквото и да било – тенис, баскетбол, волейбол или футбол, било то и в плажните им варианти. Всичко казано за бягането и колоезденето на слънце важи и при тези спортове. Така че, ако искате да спортувате през лятото, правете го сутрин рано или привечер, или пък изберете плуването и водната гимнастика.