0

Н апрежението около врачанската болница, която е пред закриване, ескалира с всеки час. От началото на седмицата медиците и помощният персонал протестират в обедната си почивка. В четвъртък към тях се присъединиха и гневни граждани, готови със зъби и нокти да бранят най-старото и голямо здравно заведение в региона, което е и база за обучение  на студенти в местния филиал на Медицинския университет в столицата. За пореден път лекарите, медицинските сестри и пациентите им отправиха апел към ресорното министерство, държавата да се намеси и да не позволи стационарът да хлопне врати. А междувременно реанимацията, която поема най-тежките случаи вече няма достатъчно персонал, за  да  работи на 24-часов режим. Затова хората се притесняват, че ако стане тежък инцидент, пострадалите няма как да бъдат обслужени.
Всъщност проблемът с дълговете на болницата, които вече са към 13 милиона лева, не е от вчера. Но въпреки  оздравителните планове, закриването на отделения и съкращаване на 200 души от персонала, те продължиха да  растат и я докараха до фалит. Доставчиците пък вече не искат да дават медикаменти и консумативи на вересия, което стопира лечебната дейност. Над  200 фирми за направили запори на сметките й. А заради бавените заплати и невъзможността да си върши както трябва работата, целият персонал на здравното заведение реши да подаде колективна оставка. Решението бе взето на медицински съвет, който уведоми здравното министерство, че поради тежкото финансово състояние на здравно заведение, то вече не може да изпълнява лечебните си функции. Няма пари не само за заплати, но и за животоспасяващи лекарства и консумативи, подчертаха от съвет и попълниха заявленията си за напускане.  
Първи даде тон за оставките изпълнителният директор Орлин Цветков, който обяви, че без помощ от държавата, болницата няма как да се справи с натрупаните задължения. Управителният  съвет на лекарския съюз във Враца пък изпрати обръщение до премиера Бойко Борисов и всички ангажирани със здравеопазването институции с апел за спешна финансова помощ на болницата, за да не се стигне до нейното закриване.


В седмицата на протестите и активните разговори за спасението на болницата, от здравното министерство й преведоха авансово парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага с някакви свободни средства, които не са под запор. Това обаче въобще не решава проблема.