0

Сепвате се нощем внезапно. Детето кашля неудържимо. Само след няколко минути кашлянето започва да наподобява лай, малчуганът не може да си поеме въздух. Взимате ключовете от колата и с яке върху пижамата го карате до най-близкия спешен кабинет.
Този кошмар са преживявали много родители. Медицинското му наименование е псевдокруп. Това е неспецифично възпаление на горните дихателни пътища в областта на гръкляна и под гласните връзки. Затова то се изявява с характерна лаеща кашлица, дрезгав глас и при по-тежки случаи с дихателна недостатъчност. Особеността на заболяването е, че то засяга
кърмачета и малки деца
във възрастта между шест месеца и шест години. С възрастта, когато органите се развият, изчезва.  


Вирусна инфекция е основната причина за появата на псевдокруп. В резултат на нея се възпалява лигавицата на ларинкса и тази под гласните връзки, което води до оток и стеснение на дихателните пътища. При малките деца те са все още много тесни и затова стеснението се изразява в по-голяма степен в сравнение с това при по-големи деца или възрастни. В много редки случаи псевдокруп може да се срещне и при по-големи деца, но тогава отокът причинява единствено дрезгавост на гласа.
Лаещата кашлица се проявява предимно нощем. Медицината все още няма обяснение за това, но се предполага, че причината за това вероятно се крие в циркадния ритъм на кортизола, който е с най-ниски нива между 24 и 4 часа през нощта. В този период нивата на ендогенния кортизол, който има противовъзпалително действие, са най-ниски.
Проявите на псевдокрупа се облекчават с медикаменти, предписани от лекар. Бабините рецепти в случая могат да се окажат опасни. Единственото, което родителите могат да направят, докато дойде докторът, е да успокоят детето, доколкото е възможно, да го поставят с
повдигнат гръден кош
за да се подобри дишането, и да отворят прозореца, за да влезе чист въздух. Инхалациите с лайка и задължително съд с вода и върху радиатора също подобряват състоянието. Ако се появи остра дихателна недостатъчност, лечението е болнично.
Традиционната кашлица при настинка не бива да се подтиска, тя е защитен механизъм.
Бронхитът е не по-малък кошмар за родителите, тъй като отключи ли се, той може да продължи с месеци въпреки лечението. Заболяването може да се появи както в резултат на вируси, така и като алергична реакция или от намаления имунитет в края на зимата. При  него  кашлицата  може  да  бъде  по  всяко  време  на  денонощието. Всякога тя е суха и продължителна. В зависимост от причинителя лекарят предписва и препарата за лечение. Затова не взимайте остатъка от сиропа на съседското дете, което е изкарало вирус, защото при вашето причината може да е алергия.
Ако кашлицата обаче е  дълбока, влажна и  по всяко време  на  денонощието, кошмарът е основателен – това е пневмония. Обикновено тя е придружена от бледост, температура, нарушено  дишане и повръщане. Обикновено лекарите предпочитат да лекуват пневмониите при децата в болница.

Кисело зеле и джинджифил подпомагат храносмилането

Киселото зеле подпомага храносмилането. То не е български патент. Оказа се, че в корейската кухня съществува традиционно ястие – кимчи, което представлява ферментирало зеле и други зеленчуци, като чушки и моркови, и много подправки. Ферментиралото зеле съдържа куп полезни за чревната флора бактерии, които улесняват преработката на храната. То се препоръчва от световно известният диетолог Касандра Барнс като средство срещу подуване на корема и подобряване на перисталтиката на червата. Действието му е още по-ефикасно, ако се подправи с джинджифил и лют червен пипер.
Любимият на българите чесън също е включен в този списък. Ароматният зеленчук притежава силни антибактериални и противогъбични свойства.
Все още екзотичният за нашата трапеза артишок е богат на фибри, което го прави много добро средство за подпомагане на работата на стомаха и червата.
Джинджифилът е верен съюзник в борбата срещу подутия корем. Той стимулира производството на стомашна киселина и храносмилателни сокове, кото транспортират храната през червата. Може да помогне и за облекчаване на гаденето. Подправката може да се използва в яхнии, супи и салати, но „златната“ рецепта си остава тази за чай с джинджифил. Касандра Барнс препоръчва и супа мисо. Традиционната японска супа съдържа естествени полезни микроорганизми, тъй като е съставена от бульон от зеленчуци или риба. Добре познатите овесени ядки са великолепно средство за правилното функциониране на чревната система. Фибрите са задължителни за общото благоприятно състояние на организма, но е добре да се избягват пшеничните трици, които могат да бъдат доста тежки.  Ябълковият оцет помага при симптоми на лошо храносмилане, газове и гадене. Една лъжица от него балансира киселинността в стомаха и подпомага метаболизма. За плосък корем помага и бульонът от кости. За целта трябва да варите остатъците от животински кости в продължение на 8-12 часа. След този процес ще разполагате с питателна супа, съдържаща ценни минерали и желатин. Желатинът е много полезен за червата и контрола на стомашната киселинност. И накрая, но не на последно място, топдиетологът препоръчва тиквените семена. Те са мощен стимулатор на червата. Още от древността суровите тиквени семки се използват като традиционно лекарство срещу паразити.

Лайка и мляко успокояват гърлото

Отвара от дюлеви семки преборва настинката

В сезона на грипа и настинките кашлицата е неизбежна. Понякога тя е упорита и срещу нея не помагат дори скъпите медикаменти. Оказва се обаче, че има няколко природни цяра, които се справят отлично с нея.   
За един от тях са ви необходими 30 грама лайка и половин литър прясно мляко. Отварата ври, докато останат 300 милилитра от млякото. След като изстине, я прецедете и добавете 1 или 2 пресни яйца. Изпийте го за 1 ден. За засилване на имунитета след 15 дни природният лек отново трябва да се приеме. Той е изключително полезен за деца, тъй като не само успокоява кашлицата, но и подсилва имунитета.
Другият илач е пак с прясно мляко, в което са прибавени ванилия и мед. Пие се топло.
За упорита  кашлица
при малки деца народната медицина препоръчва да се вари в един литър вода  един картоф, една глава кромид лук и една ябълка. Свалят се от огъня, когато течността намалее наполовина. От този сироп детето трябва да пие три пъти на ден по една чаена лъжичка.
 Цвят от драка също помага при упорита кашлица. Той трябва да заври в 200 милилитра вода. Отварата се прецежда и се пие по една кафена чашка преди сън. За кашлица помагат и листата от подбел, от които се прави чай.
За много уприта кашлица се препоръчва отвара от 4 ореха с черупките, една супена лъжица цвят от бъз и една супена лъжица мед. От прецедната отвара се пие три пъти на ден.
На баба Ванга се приписва рецептата
срещу кашлица от лайка с мед и лимон. За нея да необходими една супена лъжица лайка и 200 милилитра вряла вода. Билката се накисва за 5 минути във водата, слага се на огъня. Когато заври, към нея се прибавят една супена лъжица мед и една чаена лъжица сок от лимон. При простуда и грипни симптоми вземете една супена лъжица семена от дюли и ги залейте с 250 грама вряла вода. Оставете на котлона за 5 минути. Прецедете и пийте отварата няколко пъти на ден.

Откриха ген срещу затлъстяването

Австралийски и датски учени откриха ген, отговорен за усещането за ситост, при изследвания с червеи, предаде Франс прес. Това може да е от полза в борбата със затлъстяването.
Генът, кръстен ETS-5, контролира сигнали, изпратени от мозъка към червата, и отключва усещане за ситост. Освен това ETS-5 е в основата на необходимостта да се спи или да се правят физически упражнения след консумация на храна, поясниха авторите на изследването. Сходен ген съществува у хората. "Това открива перспективи за създаване на лекарство, което може да допринесе да се постави под контрол наддаването на телесно тегло, потискайки апетита и увеличавайки желанието за по-голяма физическа активност", заяви Роджър Поукок от университета Монаш в Австралия.
"Става въпрос за първото откриване на ген, регулиращ метаболизма", отбеляза Поукок.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.