0

П риродата има неизчерпаемо въображение. Понякога тя създава растения, които поразяват с красотата си, но в същото време имат някаква друга необичайна характеристика, която пречи да им се любуваме. Ето десет такива растения, които буквално спират дъха ви, особено ако сте в непосредствена близост до тях.

1. Трупна лилия

iStock

Трупната лилия, известна още като Рафлезия на Арнолд (Rafflesia Arnoldii) е голямо паразитно растение, което живее в джунглите на островите Суматра и Калимантан. Има може би най-големите цветовe на планетата Земя: диаметърът им достига 1 м, а теглото им е 11 кг. И миришат ужасно.

Миризмата на рафлезията напомня на мърша. Привлечени от миризмата на гниещо месо, мухите опрашват цветето и така растението се размножава.

2. Аморфофалус

ISTOCK

Да, името съдържа неприличната дума „фалос“, но растението изобщо не прилича на споменатия орган. По-скоро прилича на парче гнило месо. Amorphophallus titanium, или Amorphophallus titanum, има само едно листо с дължина до 3 м и грудка с тегло 50 кг. Има великолепни лилави съцветия, които миришат на развалени яйца и разложена риба. За щастие цъфтежът продължава само няколко дни и се случва само веднъж на няколко години.

В природата, в родината си Суматра, това растение е рядкост, тъй като на практика е унищожено от хората. Но аморфофалусът се намира в много колекции по света, а в страните от Индокитай растенията от този род се отглеждат за храна – консумират се техните грудки.

3. Слонски сладкиш

ISTOCK

Слонският сладкиш (Amorphophallus paeoniifolius) има голяма грудка с тегло до 15 кг и доста красиво, макар и много миризливо цвете - като неговия титаничен по-голям брат. Острата гнилостна миризма привлича опрашващите насекоми. На пръв поглед прилича на друго, но когато цъфтежът приключи, растението дава многобройни плодове и хората ги хапват с кеф. Ядат се в комбинация с кокосово масло, ориз и чесън.

4. Хиднора

ISTOCK

Някои го оприличават на чудовище от фантастични филми, други на клитор. Хиднората (Hydnora africana) паразитира в корените на храста Euphorbia gregaria и се среща в Южна Африка. Цветето мирише толкова ужасно, колкото и изглежда. Растението улавя насекомите с листата си, но не ги яде, а ги задържа в себе си, докато прашецът узрее. Тогава цветето се отваря и насекомите го разпространяват наоколо. Плодовете на Hydnora, колкото и да е странно, са доста вкусни и се ядат. Смята се, че помагат при лечение на дизентерия, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, а също така отървават хората от кожни проблеми.

5. Гимпи-гимпи

ISTOCK

Листа като листа, ще кажете. Голяма грешка! Жилавото дърво Dendrocnide moroidea, или гимпи-гимпи (gimpy-gimpy), е храст, роден в тропическите гори на Австралия, Молукските острови и Индонезия. То е далечен родственик на нашата коприва. Но гимпи-гимпи щипе много по-болезнено от нея. Растението е толкова коварно, че може да причини инфаркт на човек, който случайно го докосне - толкова боли. Наричат ​​го още растение на самоубийците, защото на изгорените хора може да им дойде такава идея, за да се отърват от страданията, когато се докоснат до него. Въпреки че такива случаи не са официално регистрирани и това е в сферата на легендите. Ботаник от университета „Джеймс Кук” в Куинсланд разказва за срещата си с жилещото растение: „Това е най-гадният вид болка, която можете да си представите. Представете си, че ви заливат с гореща киселина и едновременно с това ви раздрусват с електрошок”.

Някои видове дребни торбести животни и птици обаче са неуязвими за отровата на растението и дори успяват да си го хапват.

6. Непентес

ISTOCK

Непентес, или Nepenthes, са род хищни лози, произхождащи от горите на Югоизточна Азия и характеризиращи се с необичайни листа, които се превръщат в убийствен капан за плячката си. Дължината им достига 35 см, а вместимостта им е до 3,5 литра. Вътре има ароматен вискозен нектар. Когато насекомо, мишка или гущер се покатери в непентес, за да се нагости с изкусителния нектар, то вече е впримчено в капана. Растението бавно смила жертвата си жива. Ако нектарът се яде от тупаи (бозайници, приличащи на катерици, които не падат в капана), тогава непентес извлича само допълнителна полза от това, тъй като изпражненията на гризачите служат като тор за цветето.

7. Виктория амазоника

ISTOCK

Виктория амазоника (Victoria amazonica) е най-голямата водна лилия в света. Листата й с диаметър до 2 м плуват по повърхността на водата и могат да издържат тежести до 50 кг, така че не много тежък човек може лесно да седне върху тях. Виктория амазоника цъфти с бели, приятно ухаещи цветя с диаметър до 30 см. След опрашване под вода се образува плод, съдържащ много черни семена с размер на грахово зърно.

8. Аристолохия

ISTOCK

Феновете на „Междузвездни войни“ могат да видят шлема на Вейдър в почти всичко. И имат основание. Тази тропическа лоза се нарича Aristolochia Salvadorensis, или аристолохия. Расте в джунглите и поляните на Бразилия. Когато се отвори, цветето прилича малко на шлема на прочутия злодей, ако беше направено от гнило месо. Поради това растението е наречено орхидеята на Дарт Вейдър. Миризмата на гниеща плът помага при опрашването от насекоми. Останалата част от растението обаче не е забележителна по размер или свойства. Цветовете са малки, с дължина само няколко сантиметра.

9. Велвичия

ISTOCK

Цветята на перваза ви издържат дълго и изсъхват, защото сте забравили да ги полеете или поради невнимателна грижа? Welwitschia amazing, или Welwitschia Mirabilis, се смее на тези крехки същества. Това растение живее само в пустинята Намиб в Югозападна Африка, защото други места на планетата Земя не са достатъчно сурови за него. Оцелява при екстремни климатични условия и може лесно да живее от 500 до 2000 години! Листата на Velvichia растат до 3 м дължина. Бушмените с уважение наричат ​​Welwitschia otji tumbo3, или „голям господар“. Велвичията се справя чудесно и без да я вали дъжд - има достатъчно мъгла, която се носи от ветровете от бреговете на Атлантическия океан.

10. Банан

ISTOCK

На фона на всички останали растения в тази класация сега вече сигурно ще си кажете: „Добре де, какво не е наред с някакъв си банан?”. И ще сте прави, защото не сте виждали цветовете на банановото дърво. Musa acuminata расте в тропическите райони - от Африка до Карибите - и освен обичайните плодове дава и огромни пурпурно-лилави пъпки. И да, те също са годни за консумация. Казват, че имат вкус на листа от артишок.