0

З имата вече отминава и съвсем скоро ще почувстваме свежестта на пролетта. За мнозина обаче това време е свързано с умора, която понякога се превръща в болестно състояние. Симп­томите са отпадналост, липса на тонус, нежелание за работа, намалени физически сили, главоболие. Затова е добре да прибегнем до някакви хитрини и да минем по-бързо през този неприятен период. Някои билки също може да ни помогнат да се почувстваме по-добре и да имаме тонус. Коп­ривата върши чудеса при пролетна умора.
Сварете за около пет минути 200 грама свежа коприва, подправете със сметана или кисело мляко, около 2 супени лъжици, нарежете на четвъртинки 2 сварени яйца и подправете с оцет.
Друго вълшебно бабино средство са листата от глухарчета. Може да изпробвате следната рецепта.


Листа на глухарчета - 100 г, зелен лук (репички), 1 яйце, майонеза или сметана, олио, сол на вкус. Листата се оставят в подсолена вода за 30-40 мин., изцеждат се и се нарязват на ситно. Добавят се вареното яйце, зеленият лук (репичките), майонезата или сметаната, олиото и сол на вкус.
Салата от иглика
Листа - 100 г, зелен лук 20 г, киселец 5 г, 1 яйце, сметана (олио), лимон, пипер и сол. Листата на игликата се нарязват дребно и се смесват със ситно нарязания лук, киселеца и яйцето, прибавят се сметана или олио, лимонена киселина, пипер, сол.
Живовляк
Листа живовляк -150 г, зелен лук -1 стрък, настърган хрян -1 с. л., киселец (коприва) - 30 г, сметана - 30 г, 1 яйце варено, лимон, сол. Преди приготвяне на салатата копривата и живовлякът се попарват с вряща вода, отцеждат се и се нарязват на ситно. Смесват се всички продукти, прибавя се лимонена киселина или сок и сол на вкус.
Според специалистите през пролетта всеки втори изпитва умора, нервност, отпадналост и безсъние. Това се отнася най-вече за хора с ниско кръвно. При отпадналост и нисък тонус може да изпробвате и чаша чай от розмарин с мед вместо сутрешно кафе. Тази отвара вдига кръвното много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари 6 до 10 минути. Дозата стига за двама.
При силна отпадналост и сънливост.
Това най-вероятно се дължи и на липсата на желязо в кръвта, но анемията трябва да се докаже. Ако е така, се нуждаете от 10-15 мг желязо за мъжете и 15-20 мг за жените на ден.
При нервност и умора пък много по-добър ефект от хапчетата има чаят от мащерка, бял равнец и орехови листа с мед. Пие се по 2 пъти на ден. Приготвя се подобно на чая от розмарин, като се слагат равни части от 3-те билки.
Пролетната умора често се свързва с дефицит на магнезий. Количеството му в организма е твърде малко – 20 до 30 мг общо за цялото тяло, но микроелементът е изключително важен за енергийния обмен. Причина за недостига му може да са проблеми с храносмилането, обилно потене, психически и физически стрес, прекаляване с алкохол. В резултат на това може да се получи схващане, депресия, безсъние, нервност, атеросклероза.
Необходимата дневна доза за мъжете е 300-350 мг на ден, а за жените – 300 до 330 мг. Най-богати на магнезий са соята, оризът, пшеницата, слънчогледът, шоколадът (в 100 г има 80 до 100 мг магнезий), лещата (в 100 г има 75 мг), спанакът. С 50 г орехи човек получава 70 до 90 мг магнезий.

Разходки и правилно хранене за тонус

Ето още няколко съвета, за да преборим умората през пролетта.

1.Леки упражнения ежедневно, сутрин преди хранене, в продължение на 30 минути.
2. Редовна закуска в домашни условия
Важен е начинът на хранене: често и на малки порции.
Храните, богати на въглехидрати, причиняват усещане за умора и тежест, същевременно намаляват възможността за концентрация. Поради това изделията от бяло рафинирано брашно трябва да отстъпят място на пълнозърнести пшенични, овесени, ръжени (или обогатени с трици) продукти. Вместо препечени и препържени меса консумирайте варени или приготвени на скара. За вечеря подбирайте зеленчукови ястия, приготвени със зехтин.
3. Пийте повече вода (до 3 литра).
4. Ако консумирате алкохол, намалете количеството му.
5. Временно прекратете приема на кофеинови напитки.
6. Най-доброто лекарство за пролетната умора е почивката. Ако възможностите ви позволяват, прекарайте няколко дни извън града.

Студ вкъщи стресира децата


Лошо затоплените домове влияят зле на психичното състояние на децата, те се стресират, влошават се социалните им умения, намалява желанието им да учат, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на новозеландско изследване.
В студените домове децата не могат и да спят добре.
Учени от университета на Отаго са наблюдавали 650 деца в рамките на изследване върху невъзможността на хората да затоплят достатъчно домовете си. Почти половината от тях са казали, че къщите им понякога са студени през зимата, а още 40 процента - че къщите им са често или винаги студени. Броят е почти два пъти по-висок от този на възрастните, оплакващи се от незатоплените си къщи.
Децата, живеещи в студени домове, са казали, “че се притесняват за домашните си, защото е прекалено студено да ги пишат и прекалено студено да мислят”. Те са се оплакали също, че заради студа избягват да използват стаите си и учат в други помещения и понякога спят във всекидневната.
Резултатите съответстват на установеното от предишно изследване, че всеки четвърти тийнейджър със студен дом е застрашен от психически проблеми в сравнение с всеки 20-и от живеещите в топли къщи.