0

- Д-р Мангъров, мненията по отношение на сливиците при децата са твърде разнопосочни – едни лекари и родители са склонни те да бъдат извадени, други не. Какво трябва да се прави с тях?

- Сливиците са поставени в гърлото не, за да ги махат лекарите по уши, нос и гърло, а да изпълняват определена биологична функция. Тя е да играят ролята на филтър, който предпазва белите дробове и долните дихателни пътища от инфекции. Сливиците не са две и три, а са цял пръстен от лимфна тъкан, наречен Валдайров. Той се намира в гърлото, като всяка определена структура сливици в него има своето предназначение. Те реагират като всяка биологична тъкан. Когато са изложени на тесни контакти с инфекции, те хипертрофират. Както, ако човек ходи всеки ден на фитнес, развива големи мускули, така се случва и с тях. Затова и децата, отглеждани в ясли или детски градини, всеки ден се срещат с още 20-а други, зад което стои цялото му семейство. Така, едно дете, отивайки на детска градина, все едно всеки ден ходи на гости на тези 20 семейства и се среща с вирусите и инфекциите, които се развиват в тях. От това сливиците се натоварват и хипертрофират. Всъщност, малчуганите се разболяват не от големите сливици, а защото непрекъснато се намират с всевъзможни инфекциозни причинители.

- Какво се случва при изваждането им?

- Все едно махате филтъра на автомобила – той започва да върви по-бързо, но за сметка на това се разваля по-бързо, защото в двигателя влизат всевъзможни боклуци от околната среда.

- Но, когато останат, с възпаленията и ангините може да се стигне до гнойни процеси, засягащи след време и бъбреците. Вярно ли е това твърдение на някои лекари?

- Могат да възникнат гнойни процеси, но един такъв процес не възниква на втория ден от заболяването. Още повече, че в 90% от случаите децата се сблъскват с вирусни инфекции, чието лечение е 7-10 дни. Сами по себе си, вирусните инфекции са самоограничаващи се заболявания. Те преминават от само себе си. В 70 – 90 на сто от случаите не преминават безпроблемно. Усложнения, като гнойна ангина, отит или пневмония са бактериални заболявания, те възникват на 3-4-я ден от заболяването. Усложненията не превишават 10- 20 процента. Когато детето, а и възрастен човек, си остане вкъщи, т.е. ограничи контактите, заболяването минава много по-бързо. Така е и в болниците – лежат, лекуват ги, сестрите им се карат, и им минава. Родителите да са спокойни, на втория ден от началото на едно температурно състояние няма как детето да направи гнойна ангина. Ако има такова нещо, то е един случай на десетки хиляди. Често пъти, на втория ден по гърлото на детето се виждат бели налепи, но те не са гнойни.

- Какво са тогава?

- Това са фибринозни налепи – същите като белезникавите образувания върху афтите в устата. Те се дължат на денатурирал белтък и са признак за вирусна, а не за бактериална инфекция.

Сливиците не бива да се вадят, те не са причина за заболяването, а в резултат на честите инфекции. Махането им има смисъл да се направи, ако те му пречат да диша през нощта, посинява и се събужда, или пък всеки месец прави гнойни ангини, което също е рядкост. Само за справка, в София годишно се вадят сливиците максимум само на 20 – 30 деца.

- Какво показват възпалените лимфни възли при децата?

- Показват заболяване, в 90% от случаите от вирусен причинител. Когато едно дете е на 2-4 – годишна възраст боледува много, защото не се е сблъсквало с инфекции. Когато ги преболедува веднъж, изгражда своеобразен имунитет и повторно вирус от същия щам не го засяга. На това се дължат и честите болести на малчуганите особено, когато тръгнат на детска ясла или градина.