0

И зграждане на геотермална централа за производство на електроенергия с мощност почти колкото на един от малките затворени реактори в АЕЦ-а планираме по Плана за възстановяване. Това стана ясно по време на обществен съвет, организиран от Министерството на финансите.

Изграждане на геотермална централа за производство на електроенергия с мощност почти колкото на един от малките затворени реактори в АЕЦ-а планираме по Плана за възстановяване. Това стана ясно по време на обществен съвет, организиран от Министерството на финансите.

По думите на министъра на енергетиката Александър Николов ще се ползва опитът на Турция, където вече подобен проект е реализиран и е с инсталирана мощност от 350 мегавата. Имало е разговори с фирми от Чехия, но те имали вече много ангажименти за изграждане на подобни централи там. Министърът поясни още и някои условия, за да са ефективни подобни проекти са нужни дълбоки кладенци, като по този начин се достигат по-горещи пластове. „Колкото по-висока е температурата на естествения топлоизточник, толкова е по-евтина и добиваната електроенергия“, добави Николов.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поясни, че по нова, но все още оскъдна информация


Южна България е много по-подходяща за изграждането на такива геотермални


централи. Оперативните разходи са между 15 и 40 лв. за мегаватчас добивана електроенергия, а изплащането на инвестицията става при минимални цени от 120-200 лв. за мВтч. „Първо обаче трябва да се направят проучвателните сондажи, като за това вече са идентифицирани 6 площадки у нас и на първо време ще се прави една централа за топлинна енергия и друга за ток“, добави той.

Василев обяви още, че всички проекти, одобрени по плана за възстановяване трябва да бъде завършени и разплатени до 2026 г. „Проект с период на рационализация 5-7 години, няма как да влезе в плана“, добави той.

Вицепремиерът информира още, че ще


продължаваме да отхвърляме поемане на ангажимент за затваряне на мощности.


„Имаме ангажимент за намаляване на въглеродни емисии, но конкретен ангажимент за мощности - не можем да поемем. Ако това бъде направено към момента и се запази структурата на износа и на потреблението, това ще доведе до проблеми със сигурността на доставките. Нашата позиция е, че няма как да поемем такъв риск за българската енергетика“, добави министърът на финансите. По думите му, имало чуваемост от страна на Еврокомисията. От друга страна, той припомни, че горивни мощности, които не отговарят на екологичните стандарти трябва да бъдат затворени. Освен това от ЕК са заявили още, че проекти за улавяне на въглероден двуокис и преработване няма да се финансират по плана.