0

П ухчетата на тополите не водят до алергии, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. Около 3 седмици по-рано започна и разпространението на семената на тополите – т.нар. пухчета, които често биват обвинявани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза. Истината е, че пухчетата дразнят механично всички хора, но не причиняват алергии. Те са видими, докато истинският причинител на алергия по същото време не се вижда и това е поленът на тревите от сем. Житни, обяснява биологът Мариела Христова-Савова.

Дъждове

През май специалистите очакват високо количество прашец във въздуха. Обикновено през първите десет дни от месеца има доста валежи и по-малко алергени във въздуха. Според метеорологичната прогноза се очакват чести дъждове до средата на месеца и в последните няколко дни. В останалото време има вероятност дневните температури да са над обичайните. В този период ще се повиши и въздушната поленова концентрация. Ще цъфтят видове и от трите алергизиращи групи. Количеството полен ще бъде високо, защото ще цъфтят много видове дървета, които предизвикват дразнение и алергии. Това са семейство Борови, черен бъз, айлант, гледичия, липа, различни декоративни храсти. Живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапица също цъфтят и дразнят хората с непоносимост. Тази група започна цъфтежа си в края на април и през май. В България са разпространени стотици видове треви и повечето от тях ще цъфтят през май и юни. Техният полен е силно алергизиращ и той ще бъде причина за алергични оплаквания през май при много хора.

Температури

Благодарение на добрата почвена влага и под влияние на много високите температури през първата половина на април се наблюдаваше изключително интензивен цъфтеж при десетки видове растения, предимно дървета. Заради липсата на валежи образуваният полен се натрупваше във въздуха и достигна стойности, значително надвишаващи среднодневните за април. Това доведе до силни алергични прояви при пациенти с полиноза. Данните за София показват, че през първите 15 дни на април са отчетени почти 75% от общото количество полен за месеца. Втората половина на април беше по-спокойна, защото честите превалявания възпрепятстваха разпространението на прашец във въздуха. 61% от прашеца във въздуха на София беше от бреза, габър, дъб и бук. Другите цъфтящи видове бяха сем. Кипарисови, върба, различни видове клен, орех, черница, чинар. Доста по-рано от обичайното време започна цъфтеж при конски кестен, мъждрян и видове от сем. Борови (смърч, бял и черен бор).

Излизайте със слънчеви очила и след дъжд

Специалистите съветват няколко стъпки, за да се намали въздействието на полените. Ограничете престоя на открито в топли и сухи дни. Ако сте алергичен, по-безопасно е да излизате след дъжд, защото по-малко полени летят във въздуха. В сухи дни с вятър затваряйте прозорците на помещенията или колата. При излизане използвайте предпазни средства като слънчеви очила. Носенето на маски, както по време на ковид пандемията, е от полза и при пациенти с полиноза за ограничаване на контакта на полена с лигавицата на носа.

Над 600 души с рак на кожата за година

Над 600 българи ще чуят диагнозата рак на кожата само през настоящата година. Броят на заболелите нараства с 3 до 5% всяка година. Очаква се 15% ръст на меланома в Европа и с 42 на сто за кожните карциноми в следващите 15 години, сочат анализите. Една трета от всички диагностицирани онкологични заболявания в света са рак на кожата.

Най-често срещаният карцином на кожата е базоцелуларният карцином, който съставлява 75-80% от всички кожни тумори. Той е най-добра прогноза сред тях – нараства бавно, рядко дава метастази и е почти 100% напълно лечим. Малигненият меланом е едва 4% от новодиагностицираните онкологични заболявания в страните от Европейския съюз. На него се дължат 1,3% от всички смъртни случаи, дължащи се на злокачествен тумор. Това го прави шестият най-често срещан рак и една от 20-те най-чести причини за смърт от ракови образувания.