0

В България повече от една четвърт от населението не може да си позволи да отоплява дома си - това е най-високото ниво в Европа, следвано от Литва и Кипър, съобщава в репортаж Евронюз.

Тъй като тази зима милиони европейци трябва да направят отчайващо трудния избор между храната и отоплението, Евронюз (Real Economy) пътува до България, за да види как финансирането от ЕС помага на семействата да получат топла храна, за да могат да насочат доходите си към други жизненоважни нужди,

Повече от 35 милиона европейци не могат да си позволят да поддържат домовете си топли тази зима. Това се равнява на цялото население на Гърция, Португалия, Унгария и Ирландия взети заедно, които трябва да избират между отопление и храна на масата.

Двете основни причини за горивната или енергийната бедност са ниските доходи и животът в сгради с ниска енергийна ефективност.

Рязкото покачване на цените на горивата в Европа през последните месеци и продължаващата пандемия изостриха проблема, като още повече затрудниха хората да плащат сметките си.

Правото на достъп до основни услуги като енергията е залегнало в Европейския стълб на социалните права - ръководство за укрепване на социалните права в Европа.

ЕС набеляза мерки, които предлага на държавите да въведат, за да поддържат ниски цени на горивата, включително спешно подпомагане на доходите и намаляване на данъците.

Във Франция броят на хората, които ползват хранителни банки, като например Banques Alimentaires, частично финансирани от FEAD - Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, е скочил с повече от 30 % от началото на пандемията.

Подобна е картината и в цяла Европа, където хората са затруднени да плащат за храна и нарастващи сметки за енергия.