0

Д иректорът на медицинската ДАНС Иванка Динева разби схема в агенцията след съвместна проверка с Главна дирекция „Национална полиция“. Установено е, че служител на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), е съдействал на лечебни заведения за извънболнична помощ, както и на хосписи, да бъдат регистрирани без предоставяне на всички необходими документи. Освен това на хартия са вписвани лекари, които работят в тези лечебни заведения, но без да се изискват дипломи и да се прави проверка. За всяка промяна в лекарския състав пък заведенията са били принудени да подават нови документи и да заплащат такси.

Удостоверения

След направените съвместни проверки между ИАМН и сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към ГДНП и констатираните неправомерно издавани удостоверения изпълнителният директор Иванка Динева е информирала всички отговорни институции за разбитата схема и е поискала писмено обяснение от служителя, допуснал нарушенията, но същият е излязъл в продължителен болничен. На 23 януари временно е преустановено издаването на удостоверения за регистрация, като към момента в регистъра са вписани 37 000 лечебни заведения.

Риск

„Издаването на удостоверения без предоставяне на документи, удостоверяващи образование и наличие на валидни правоотношения, подлага на риск качеството на предоставяната медицинска помощ, живота и здравето на пациентите, както и спокойствието на лекарите, които законосъобразно изпълняват своите задължения“, обясни пред „Телеграф“ Динева. Тя посочи, че с цел прозрачност в процеса на регистриране е възложила на „Информационно обслужване“ АД да въведат електронен регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ, хосписите и лечебната дейност по чл. 2а по реда на чл. 39 и 40 от Закона за лечебните заведения, чието въвеждане е бавено 3 години. Заявленията също вече се подават по електронен път, а електронният регистър е въведен за 1 месец. „Така ще се прекратят порочните практики, които установихме, а именно в лечебни заведения да оказват медицинска помощ лица, които не са лекари, и лица, които не притежават медицинска специалност, въпреки че са регистрирани“, посочи още Динева.