0

В аксинирани или преболедували от COVID-19 постоянно живеещи в страни от ЕС българи, които са долетели в родината си в последните 6-7 часа на 31-и януари, са принудени да спазват старите заповеди на министъра на здравеопазването у нас и след 1-и февруари. Именно в първия ден на новия месец влезе в сила споразумението на министрите на ЕС за актуализиране на правилата, за да се улесни безопасното и свободно движение на гражданите от страните членки по време на пандемията от COVID-19. 

Ваксинирани или преболедували от COVID-19 постоянно живеещи в страни от ЕС българи, които са долетели в родината си в последните 6-7 часа на 31-и януари, са принудени да спазват старите заповеди на министъра на здравеопазването у нас и след 1-и февруари. Именно в първия ден на новия месец влезе в сила споразумението на министрите на ЕС за актуализиране на правилата, за да се улесни безопасното и свободно движение на гражданите от страните членки по време на пандемията от COVID-19. 

Въпреки това, пристигналите у нас българи от страни от ЕС в последния ден от старата заповед са принудени чиновнически да спазват и след 1 февруари завареното положение. Според старите правила постоянно живеещите навън нашенци трябва да имат зелен сертификат за ваксиниране или преболедуване и на границата ни да представят задължително и PCR тест. Ако нямат такъв, влизат в 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена след 72 часа с отрицателен PCR тест.

В този казус попада млада студентка от Пловдив, която е пристигнала във вечерните часове в България с полет от Виена. Още на летище „София“ тя е била уведомена, че трябва да остане 3 дни под карантина, след което да си направи PCR тест, без значение, че от следващия ден влизат в сила нови мерки, улесняващи пътуването на граждани на ЕС. „Имам две дози от ваксината на „Пфайзер“ и докато бях във Виена през януари, се разболях от COVID-19. Там трябваше да остана 2 седмици под карантина, докато оздравея и не представлявам опасност за околните. Имам нужните сертификати, които си мислех, че ще са достатъчни, но се оказва, че сега трябва пак да стоя под карантина и да плащам за psr тест“, се възмущава студентката.

В нейната ситуация са още стотици българи, долетели в родината в последните часове на 31 януари. „Големи спорове имаше на летище „София“ на пътуващите с летищните власти. Почти никой от пътуващите не си беше направил предварително PCR тест, защото смятаха, че щом имат сертификати за ваксинация или преболедуване, както е в моя случай, и при влизането в сила на новите правила, това ще е достатъчно“, обяснява още студентката.

Потърсихме за разяснение по казуса Министерството на здравеопазването /МЗ/. Оттам обаче отговориха, че от 1 февруари т.г. влизат в сила нови правила за придвижване от държави в „червена“ зона от ЕС, т.е. тези граждани вече не е необходимо да представят освен сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен резултат от PCR тест. Така и от МЗ не изясниха защо българи, влезли в страната през последните няколко часа преди полунощ на 1 февруари, са задължени да спазват старите правила с 10-дневна карантина или с 3-дневна карантина и задължителен пср тест и документи за ваксинация или преболедуване. До редакционното приключване на броя от МЗ не върнаха отговор на последвалите уточняващи въпроси.

В същото време България е една от държавите, които са подкрепили споразумението на министрите на ЕС за актуализиране на правилата, за да се улесни безопасното и свободно движение на гражданите от страните членки по време на пандемията от COVID-19.

„Държавите-членки отново потвърдиха, че притежаването на валиден цифров сертификат за COVID на ЕС по принцип трябва да е достатъчно, когато пътувате по време на пандемията. По този начин това споразумение поставя цифровия сертификат за COVID на ЕС в сърцето и центъра на нашия координиран подход. Важно е държавите-членки да последват това споразумение и незабавно да прилагат договорените правила. Всяка държава-членка взема решение въз основа на обстоятелствата, пред които е изправена. Но Omicron вече се разпространи в цяла Европа и е време да разгледаме прекратяването на допълнителните мерки за пътуване, които редица държави-членки въведоха през последните седмици, правейки пътуването по-тромаво и по-малко предвидимо в ЕС“, казват в свое изявление от 25 януари т.г. след решението на съвета комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес и комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

 „Няма логика. Би трябвало да се ползва от привилегията, защото иначе няма логика. И ако тръгнат да я санкционират за нарушена карантина, би трябвало да спечели евентуално дело. Цялата правна логика сочи, че когато има такава норма, би трябвало да се каже какво се прави със заварените случаи. Защото може самолетът да е кацнал в 23,50 часа. За 10 минути и влизат нови правила. Според мен би трябвало да се тълкува в полза на хората, които са по стария ред и в новата заповед да има тълкувание какво се прави точно с такива случаи. Иначе няма логика 10 дни да стоиш в карантина при положение, че след няколко часа влизат нови правила“, коментира казуса известният адвокат от Пловдив Стефан Левашки.