0

* 7-те партии в НС са дали за медийни услуги близо 4 млн. лева
* ДПС с май-много разходи за плакати и флаери, а десните за билбордове
* Кампанията на Радев двойно по-скъпа от тази на Герджиков

* 7-те партии в НС са дали за медийни услуги близо 4 млн. лева
* ДПС с май-много разходи за плакати и флаери, а десните за билбордове
* Кампанията на Радев двойно по-скъпа от тази на Герджиков

Продължаваме промяната и Демократична България са похарчили най-много за кампанията за вота на 14 ноември. Това показват финансовите отчети на партиите, публикувани на сайта на Сметната палата. От одитната институцията тепърва ще започната проверка правилно ли са изразходвани парите. Така от общо 29 участници на изборите за НС, 28 са подали отчети в срок, а една – се забавила. Това е „Благоденствие – обединение – градивност“ (БОГ).

Така от ПП са финансирали кампанията си с общо 1,878 млн.лева, като са похарчили почти цялата сума. Парите са дошли предимно от дарения – около 1,829 млн. лева от сумата, а не от собствени средства. На второ място се нарежда ДБ със своите 1,850 млн. лева, като парите са дошли


предимно от партийната им субсидия,

както впрочем са процедирали и останалите партии в НС. Иначе от дарения те са получили едва 295 000 лева. Това обаче явно не е било много резултатни предвид факта, че ДБ останаха едва 6-ти на вота. Трети са от ГЕРБ-СДС, при които общият размер за финансиране на кампанията 1,164 млн. лева, но реалните разходи по нея са едва 645 000 лева. По традиция те не събират дарения, както и ДПС и ИТН. Следващи в класацията са социалистите от „БСП за България“, които са финансирали кампанията си с около 651 000 лева, но са похарчили за нея малко над 621 000. Парите от даренията им са около 221 000 лева. Останалата сума пт над 430 000 лева идва от субсидията им. ДПС на свой ред са похарчили точно 407 074 лева, а ИТН са финансирали своята кампания с малко над 349 000 лева. Последни са от партия „Възраждане“, която за първи път успя да влезе в НС. При тях сумата е доста по-скромно – близо 158 000 лева.

Иначе 7-те формации в НС са дали за медийни услуги близо 4 млн.лева. Тяхното подреждане е почти идентично. Най-много са дали ПП и ДБ – по малко над 1,23 млн лева, следвани от ГЕРБ-СДС със над 560 000 лева, от БСП – 360 бона. Тук обаче ИТН минава по-напред и измества ДПС. Партията на Слави Трифонов е дало 190 млн. лева, а ДПС – малко над 131 000 лева. Възраждане на свой ред по това перо са похарчили 104 лева. Обикновено средствата са отивали


са сайтове и агенции,

а по-малко за вестници и телевизии. За плакати и флаери пък най-много са дали от ДПС над 125 000 лева, а най-малко „Възраждане“. ДБ по това перо са похарчили едва 21 000 лева, но за сметка на това са изхарчили най-много от своите опоненти за наеми на помещения,в това число и реклами съоръжения, каквито са билбордовете на пример – над 444 000 лева Така на практика излиза, че ДБ са предпочели билбордовете пред плакатите. На половина по-малко – около 217 000 лева са похарчили от ПП, които бяха заложили на обиколки из страната, а не толкова на рекламни материали. Най-по това перо обаче са дали от ИТН – едва 14 000 лева, само 1000 лева отгоре са похарчили от „Възраждане“. ДПС съответно около 20 000, а ГЕРБ-СДС – 15 бона. За президентската кампания тази на Румен Радев е излязла двойно по-скъпа от тази на Анастас Герджиков. За първия са отшили около 730 000 лева, а за втори – малко над 362 000 лева. Даренията за Радев също за значително повече.

Без разминаване при контролно броене на разписките


ЦИК извърши повторно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване вза вота на 14 ноември. Преброен е вотът в три секции в София,за които имаше информация за разминаване в данните от гласуването в машинния протокол и вписаните данни от извършеното от СИК преброяване. Заключението на комисията и за трите секции е, че резултатите от преброяването на разписките съвпада напълно с числовите данни от машинното гласуване. Било установено неправилно вписване от страна на СИК на данни от контролното броене на подадени гласове спрямо наличните в плика.