0

С нети са пълните данни от черната кутия на падналия край „Граф Игнатиево” самолет. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Няма нещо, което да е загубено в резултат на катастрофата”, увери той.

Данните вече са в България и се проверяват от прокуратурата, която трябва да ги анализира и да изготви доклад, обясни министърът.

„Черната кутия - това е състоянието на самолета, връзката между пилота и наземния контрол. Прокуратурата обаче проверява много повече елементи. Нейният анализ ще ни даде достатъчно информация, за да вземем решение”, каза Запрянов.

„Ние започваме и проверяваме някои неща, които са ставали в базата, на ниво вид въоръжена сила, за да получим комплексната картина”, каза още Запрянов.

По случая работи и комисия в Министерството на отбраната.

„Прокуратурата се фокусира върху случая - катастрофата, действията, организацията за конкретното събитие. Аз искам да имам по-пълна картина - командването, управлението, единоначалието, възпитанието, дисциплината. Искам да знам състоянието на летателната техника, подготовката на пилотите, поставянето на задача в зависимост от техния нальот. В случая инструкторите имат достатъчно нальот - миналата година - над 100 часа, тази година - около 60 часа. Имаме и изправен самолет. Но искам да знам цялата картина”, заяви Запрянов.

„Аз вече казах, че твърдо ще има административни и кадрови мерки от моя страна, в зависимост от резултата и доклада, който разследващият екип на прокуратурата ще предостави и моята работна група, която сме назначили”, каза Запрянов.