0

45-годишната украинка и известна певица Дора Кирова заедно с двете й деца е първата намерила подслон в кюстендилското село Соволяно. Тримата са приютени в семейство на Веселка и Атанас Георгиеви в село Соволяно.

„Тук се чувстваме много добре, приеха ни много топло и приятелски. Аз съм им много благодарна, на нас ни харесва, от нищо не ни лишават, всяка минута и всеки момент се опитват да ни помогнат, за да се чувстваме спокойно и да сме щастливи и доволни“, разказва украинката Дора.

Тя заедно с двете й деца са пътували в продължение на 26 часа от Украйна до Кюстендил. Все още обаче не може да се отърси от стреса. „В нашия район, на около 15-20 километра бяха поразени локаторите и затова много често виеха сирени. Беше страшно“, обясни Дора. С голяма доза тъга тя казва, че има други две деца - синове, които са по-големи, но са предпочели да останат в Украйна.

„Единият ми син, който е на 21 години, ми каза: „Мамо, тръгвай. Спасявай децата“, и аз тръгнах. Много се притеснявам какво ще стане по-нататък, кога ще можем да се върнем вкъщи. Иска ми се войната да свърши и да се приберем“, каза през сълзи на очи Дора.

Пафта

Без да се замислят, Веселка и Атанас Георгиеви предлагат подслон на Дора. Запознават се с нея преди година на фолклорния фестивал „Сребърна пафта“. Там намират приятелство с още 20 украинци, а Наско се превръща в техен гид, показвайки им забележителностите на Кюстендил.

Днес обаче те делят един покрив, храна и дрехи. Двамата имат също две момчета, които приели с огромна радост Богдан и Глеб.

„Още когато започна войната в Украйна, ние писахме на всички приятели, които са там. Първоначално Дора каза, че няма да излезе от Украйна, защото има по-голям син, на 21 години, но в крайна сметка реши да тръгне и да спаси другите си две деца. Заедно с много хора и организации успяхме да ги приберем, децата бяха много уплашени, но сега вече са спокойни. Държим непрекъсната връзка с нейните роднини, мъжа й е на кораб в Иран. Те ще останат при нас, поканили сме и други наши приятели от Украйна, има достатъчно стаи“, разказа Веселка Георгиева.

Мъжът й не скри вълнението си от това, че е дал подслон на Дора и децата й. „Когато пристигнаха в Кюстендил, децата бяха много изморени, спяха в колата на една жена, която ги докара от София. Първоначално бяха стресирани, но вече са добре. С общи усилия ще се справим. Очаквам и други приятели да дойдат на гости при нас“, обяви Атанас Георгиев, който преди година не е предполагал дори, че ще се стигне до война и ще се видят с Дора по този повод.

Обувки

За нея и двете й деца, които са в Соволяно, се събират помощи. Момчетата са на 8 и 12 години. Трогнати от съдбата им кюстендилци също инициираха кампании по събиране на дрехи и обувки, тъй като Дора е пристигнала само с един куфар. Децата се нуждаят от блузи, обувки, маратонки и якета, обявиха инициаторите на кампаниите.

„Много благодаря на България, на добрите хора. Благодаря на всички“, заяви развълнуваната жена. Тя се надява съвсем скоро и мъжът й да пристигне в Кюстендил, за момента обаче това е невъзможно, тъй като той е моряк и в момента е на път.

Украинката Дора става жител на Соволяно

 Украинката Дора става жител на Соволяно

Богдан и Глеб - част от духовия оркестър

Любопитна подробност е, че двете момчета – Богдан,12 г., и Глеб, 8 г., също като майка си са изключително талантливи, те са част от духовия оркестър на Украйна. Двамата владеят перфектно български език и очакват до броени дни да бъдат записани на училище в Кюстендил.

С лека носталгия казват, че до преди 10 дни посещавали часове, свирели, а сега всичко това е останало там, в Украйна. В момента цялото село им се радва, хората ги възприемат и всеки се опитва да им помогне с каквото може. Плътно до тях е и кметът Пламен Илиев, който се е заел с нелеката задача да ги направи жители на селцето.

„В нашето село се намери семейство, което да помогне на бягащите от войната. Майката с двете деца пристигна в събота, те са добре и вече са спокойни. Каквото трябва от наша страна като кметство ще бъде направено. В момента подготвяме документи за регистрация, след това ще подготвим документите за записване на децата в училище“, коментира кметът на Соволяно Пламен Илиев. По негови думи вече е направен списък с най-неотложното за майката и двете й деца.

Богдан и Глеб са част от духовия оркестър в Украйна

 Богдан и Глеб са част от духовия оркестър в Украйна

Чакат още 2 жени с деца

А от понеделник жена и 8-годишното й дете, идващи от украинската столица Киев, са настанени в града чрез областния координационен център. За тях са осигурени безплатно настаняване и изхранване. Още четирима украински граждани - две жени, едната от които бременна, и две деца, се очаква да пристигнат на територията на община Кюстендил.

Придвижването и настаняването им са с помощта на техни близки. Областният координационен център ще съдейства с осигуряването на безплатна медицинска помощ за бременната жена, както и с регистрацията на украинските граждани в служба „Миграция“. Контактът с областния координационен център е на денонощен телефонен номер 0885939322“, обяви и областният управител Катя Димитрова.

Кметът на Соволяно Пламен Илиев оказва пълна подкрепа на семейството

 Кметът на Соволяно Пламен Илиев оказва пълна подкрепа на семейството