0

А тлет №1 на България за последните 2 години Пламена Миткова се изкачи до седмо място в световната ранглиста в скока на дължина. С уникалните 6,97 м, с които спечели националната титла във Велико Търново в неделя, тя стана първата ни атлетка с покрит норматив за олимпиадата в Париж.

По резултат през 2024 г. Пламена е четвърта на планетата. 19-годишната пловдивчанка ще дебютира на олимпиада на 6 август в 11,15 ч., когато започва квалификацията в скока на дължина. Финалът в дисциплината е на следващия ден от 19 ч.

Окончателната бройка на атлетите ни за Париж ще стане ясна на 3 юли, когато от МОК трябва да обявят финалните списъци за Игрите. Към момента освен Пламена по ранкинг място на олимпиадата имат Божидар Саръбоюков (скок на дължина), Мирела Демирева и Тихомир Иванов (скок на височина) и Габриела Петрова (троен скок). С минимални шансове за квота е и Милица Мирчева (маратон).

Междувременно по време на олимпийските квалификации на САЩ в Юджийн Сидни Маклафлин-Леврон постави нов световен рекорд в бягането на 400 метра с препятствия. 24-годишната американка постигна 50,65 сек. и подобри с 0,03 сек. предишния си рекорд, който постави на същата писта, но през 2022 г.