0

„Стоим на тъмно, че да пестим, внимаваме и с електроуредите. Гледаме сметката да не надхвърля 70-80 лв., че трябва да имаме пари и за лекарства, и за хляб“.

Това разказа пред „Телеграф“ пенсионерът Методи Владов от Благоевград по повод вдигането на цените на тока и парното преди няколко дни. Затова екипът ни провери как се справят семействата в няколко края на България.

Цени

От 1 юли влязоха в сила нови цени на електроенергията у нас. За битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България намалението е в рамките на статистическата грешка – 0,49%. Дружеството даде възможност за самоотчет на показанията на потребителите. Желаещите да се възползват от тази възможност клиенти на регулиран пазар могат да подадат данните от електромера, придружени от клиентски и абонатен номер. При парното пък има поевтиняване, което за „Топлофикация-Варна“ е в размер на 3,74%. Тук обаче потребителите ще плащат най-високата цена за топлоенергия - близо 132 лева за мегаватчас без ДДС. Тя ще е валидна до 1 юли следващата година.

Сравнение

Дневната тарифа на тока в област Стара Загора вече е 0.21 лв./kWh, а нoщнaта-  0.12 бeз ДДC. Така електричеството от ЕВН скача с 3,8%, което според енергийни експерти е най-малко в сравнение с другите енергоразпределителни дружества в страната. Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските сред страните в цяла Европа. „В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица-изток“ 2, за да не изпадне дружеството във финансови затруднения“, коментира Крум Косев, говорител на старозагорския филиал на ЕВН, за „Телеграф“. Районът не е топлофициран и за охлаждане, топла вода, а зимата и за отопление старозагорци разчитат на ток.

Дете

Ивелина и Пламен са семейство с четиригодишно дете, което посещава градина. И двамата работят, като общият им доход не надвишава 3000 лв, въпреки че са с висше образование. „Сега плащаме средно около 110 лева на месец за ток, независимо от сезона, защото лятото е много топло и не се лишаваме от климатик. Не мога да преценя точно с колко ще скочат сметките, но ако не намалим поне малко потреблението, ми се струва, че няма да е с по-малко от 30-40 лева“, коментира Ивелина. Тя сподели още, че пести от бойлер като грее вода на балкона в легени и не готви повече от 3 пъти седмично.

Парно

Едва около 6 хиляди са в момента абонатите на варненската топлофикация, които ползват топла вода, и малко над 8 хиляди, които се отопляват на парно. Централно отопление в морската столица има само в кварталите „Владислав Варненчик“ и „Младост“. „Най-много съм плащал по 200 лв. за отопление на две стаи през зимата, но това е при положение че в нашия блок са отрязани тръбите на общите части, които най-много вдигат цената“, сподели пред „Телеграф“ Христо Иванов от „Младост“. „Най-големите далавери ги правят с топлата вода, там не можеш да им хванеш спатиите“, разкрива още той.

„Когато няма грешки или надписвания, всичко е наред и сборът от показанията съответства на данните в абонатната. Платихме около 200 лева за януари, но не сме спирали или намалявали парното заради детето", обяснява младото семейство от „Владиславово“.

Намаление

Парното и топлата вода за битовите абонати в Русе поевтиняха с 11,98 на сто от 1 юли. По понижение на цената крайдунавският град държи второто място, като по-голямо е намалението единствено за абонатите на „Топлофикация – Бургас“ – 14,11 на сто. На трето и четвърто място са Враца и Сливен, а средното за страната понижение е 8,47 процента.

С намалението на цената централното парно ще бъде още по-изгоден начин за осигуряване на топлина в домовете на русенци.

В Бургас е най-евтино

Токът за бита в Бургаско поскъпва минимално. Увеличението, което е одобрено за абонатите на ЕВН, е 1,85%. Това означава, че ако едно четиричленно домакинство плаща средно по 200 лв. месечно за електроенергия, от този месец сметката ще се увеличи с 3,70 лв. През летните месеци сметките на домакинствата в Бургас са сравнително по-ниски от зимния период, тъй като повечето хора разчитат на отопление с еленергия.

Абонатите на топлофикация пък ще са с по-ниски сметки през следващите 12 месеца. Топлоенергията в морския град поевтинява с 14,11%. Едно домакинство плаща средно по 40-50 лв. за топла вода, което означава, че сметките вече ще са с 5-7 лв. надолу. През зимните месеци съответно сметките за топлоенергия са средно от 150 до 200 лв. и ще паднат на 130-170 лв.

Фактурите за София – с 14 лв. нагоре

Енергийните сметки на домакинствата, които се отопляват с уреди на ток, стават по-високи, след като цената на електроенергията за битовите потребители бе вдигната средно с  3,10 процента за Западна България от 1 юли 2024 г.  Това видя „Телеграф“, след като провери действието на поскъпването върху сметките на  различни домакинства. Фактурите на потребителите, които се отопляват с парно, обаче намаляват, защото също от началото на този месец цената на  топлинната енергия бе намалена с различен размер за различните топлофикации.

Семейство, което живее в къща с подово отопление, което досега е плащало 450 лева сметка за ток през зимата, с влизане в сила на новата цена при същата консумация то вече ще плаща с 3,10 процента повече, което е около 14 лв. Друго домакинство, което също се отоплява само на ток с инверторни радиатори, миналата зима е давало 430 лв. за ток, а през лятото бойлерът, готварската печка и другите уреди са му стрували средно 70 лева на месец през топлите месеци.

*По темата работиха: Елена Дюлгерова, Елена Анастасова, Жанета Йорданова, Таня Киркова, Владимир Симеонов и Любомир Славов