0

- Проф. Досков, ако бебето реагира на пляскане, на силен шум от затваряне на врата или на изпусната чиния, това сигнал ли е, че чува?

 

- Не. Това е популярна заблуда. Пляскането с ръце създава вибрации. Детето реагира на вибрациите. Това не значи, че чува и че има нормален слух. Глухотата може да бъде вродена или придобита. Няма обаче напълно загубен слух. Обикновено със специално аудиометрично изследване се виждат зоните, в които детето чува. И сурдопедагозите започват с говорни сигнали да бомбардират тези честоти, в които е установено, че детето чува. Така развиват говора му. Той не е като на останалите деца, но все пак детето започва да говори.

- Ако бебето е започнало да гука и да се смее с глас, това достатъчен сигнал ли е, че чува нормално и че няма да е глухонямо?

- Звучният смях и гукането може да заблудят не само майката, а дори и педиатрите, че детето чува. За да развие говор, детето трябва да чува и нервно-психичното му развитие да е нормално. До 1 година гласовите реакции са безусловен рефлекс и са резултат на подкорова дейност. Докато говорът и певческият глас са резултат на работата на центрове в мозъка. Затова при съмнение, че нещо със слуха на детето не е наред, УНГ специалист трябва да провери слуха на детето. Както и да се изясни дали то няма отклонение в нервнопсихичното развитие.

- Възможно ли е, ако някой от родителите заеква или има дрезгав глас, това да се „предаде” на детето?

- Това е напълно възможно, защото детето по пътя на фиксиране и имитация възпроизвежда това, което чува. Затова тези, които са около малкото дете , не бива да имат говорни и гласови смущения. Децата се гледат често от баби и дядовци, които не дочуват. И говорят по-високо. Децата им подражават и също започват да говорят по-високо.

- Вие се грижите за гласа на много от най-известните наши певци и певици. Какво бихте казали на тези родители, които имат амбиции да развиват певческия талант на децата от най-ранна възраст?

- До 7-годишна възраст нормалният диапазон на детското гласче е една октава – с други думи 7 тона. За съжаление много често родителите на деца с музикален слух ги насърчават да имитират извести певци и певици. След това се хвалят, че дъщеря им е новата Селин Дион. За да изпълни песен от репертоара на който и да е певец, детето насилва гласа си и насилствено разширява диапазона. Това не е физиологично и води до увреждания. Най-често се получават така наречените певчески възли. Същият ефект има и повишаването на децибелите при викане. Тогава тонусът на гласовия мускул се повишава значително и гласните гънки, вместо да се колебаят нежно, се „удрят” една в друга. И там, където се натоварват най-много, се получават професионални нарушения на гласа – полипи и кръвоизливи.