0

Г ледането часове наред на анимационни филми и даването на пасирана храна до по-късна възраст на децата могат да увредят говорните им способности. Ползването на биберон от по-големи хлапета, майките на които продължават да ги хранят с шишета с биба също причиняват деформации в лицево-челюстната структура. Това пък води до артикулационни нарушения – неправилно и невъзможно изговаряне на определени звукове. Логопедите от Пловдив Гергина Манчева и Ели Иванова наблюдават тревожно увеличение на случаите с неумеещи да говорят и да се изразяват деца, което вреди на тяхното развитие.

„Изборът в ранна детска възраст децата да прекарват голяма част от времето пред компютрите, гледайки детски основно филми на английски език, пасирането на храната до 2-3 годишна възраст, липсата на социални контакти, ограничената комуникация – това са факторите, които влияят негативно върху правилното езиково развитие на детето. Те могат да доведат до забавяне в развитието на речта”, е категорична Манчева. Тя и колежката й работят с три деца на около 5 години, които все още говорят на бебешки език. Налагало се родителите им да „превеждат” при срещи с хора извън семейството. Прегледи установили, че децата нямат забавено развитие, а опростяват думите, не могат да изрекат цяла фраза, пропускат и заменят срички, липсват им говорни звукове и не умеят да разкажат какво виждат на картинка. Част от причините за проблемите са, че са били хранени с пасирана храна до 3-годишна възраст и че са общували предимно с телевизора и компютъра.

„Пасираната храна и залъгалката увреждат оралната моторика – език, устни, зъби, захапката им се променя. Когато се храним, тренираме мускулатурата, която ни е нужна за говора. При тези деца вече е настъпило нарушение на оралната моторика и вече в късна възраст те имат и артикулационни проблеми. Във всеки клас има поне по 3-4 деца с нарушени артикулационни възможности”, казват логопедите.

За да успеят да помогнат на повече деца Гергина Манчева и Ели Иванова организират седмица на безплатните логопедични консултации. Безплатните прегледи започват на 21 август след предварително записване на телефони: 0884983290 и 0883380709.