0

И зследване показва, че 93% от хората, които купуват слънцезащитни продукти, не познават характеристики им и имат само бегли познания за защитата от вредното влияние. Това е установено от изследване на JAMA (The Journal of the American Medical Association), цитирано от сп. "Time". Учените са направили този извод, след като са разпитали 114 пациенти на дерматологичната клиника. Проблемът с слабата информираност на хората по отношение на козметиката, става особено актуален с наближаването на лятото. Само 43% от хората знаят какво означава SPF, а повечето хора не разбират голяма част от написаното на етикетите. За тези, които се интересуват, сме поместили основна информация или азбуката на за този вид козметика. UVB лъчи Хората смятат, че SPF е еквивалент на всичко, казва дерматологът д-р Ропал Кунду, един от авторите на проучването. SPF, или слънцезащитният фактор, измерва способността за предпазване от UVB лъчите, които са свързани със слънчевото изгаряне и рака на кожата. Но SPF измерва само UVB лъчите и не ви казва нищо за защитата от UVA, отбелязва Кунду.

Най-неразбираемата част от етикетите на слънцезащитните продукти е UVA. „Подобно на UVB, UVA също увеличава риска от рак на кожата, но за разлика от UVB изобщо не се филтрира от озоновия слой”, казва д-р Кунду и допълва, че UVA не причинява слънчево изгаряне, но води до потъмняване и остаряване на кожата, защото прониква по-дълбоко в кожата и има по-голямо влияние на колагена. „UVA е около нас всеки ден и може да проникне дори през стъклата на прозорците”, предупреждава дерматологът. Слънцезащитните кремове, които осигуряват UVA защита, имат надпис "широкоспектърен" върху етикетите си. Само 34% от хората обаче са го посочили в изследването като мотив за избор на даден продукт, въпреки че е много важно. Малка част от този вид козметика осигуряват защита и срещу UVA. Д-р Кунду казва, че използва натурални слънцезащитни продукти, SPF 30, с активна съставка цинков оксид, които физически, а не химически блокирали лъчите. Цинковият оксид защитава едновременно срещу UVA и UVB лъчи.

Участниците в изследването посочват високото SPF число като най-важният фактор, за да предпочетат даден продукт, въпреки че само 43% от хората знаят какво е SPF. Ако са прави, то защо дерматологът използва само SPF 30? Всъщност технически погледнато SPF 30 означава, че можете да стоите на слънце 30 пъти по-дълго, преди да изгорите, отколкото ако излезете без слънцезащитен крем. „Важно е и да го нанасяте отново, а не само веднъж, преди излагане на слънце”, казва дерматологът.

SPF 15 не е наполовина по-малко ефективен от SPF 30. Това са посочили 39% от участвалите в проучването и с право. SPF 15 филтрира около 93% от UVB лъчите, SPF 30 филтрира около 97% от UVB лъчите, а SPF 50 филтрира около 98% от UVB лъчите. „Разликата между SPF 30 и SPF 50 е само 1% подобрение във филтрирането. SPF 30 е по- препоръчван от дерматолозите, защото е и по-евтин”, посочва тя.

Къде, кога и какво да нанасяме

„В общия случай възрастен трябва да си купи неразтворим във вода продукт със SPF 30, който да нанася на всеки два часа”, казва д-р Кунду и заключава, че за да е ефективна защитата, трябва да нанесете продукта и на зоните, които не са изложени на слънце. Половината от запитаните в проучването не знаят за това условие, въпреки че това е много важно.