0

Н ачалото на есента е най-подходящо време, в което можем да подготвим най-добре организма си за посрещане на изненадите през зимния сезон. В края на септември и началото на октомври, когато по правило времето се захлажда и започват валежите се обострят редица хронични заболявания, най-вече костните. На свой ред, те подкопават здравето ни и ни правят по-уязвими за вирусите. Дори да сме събрали достатъчно витамин Д на морето, той няма да успее сам да се пребори срещу тях. Можем обаче

да надхитрим инфекциите или поне да ги прекараме по-леко с няколко елементарни трика, които можем да прилагаме отсега.

Най-напред трябва да наблегнем на здравословното хранене. За разлика от летния сезон обаче, в дневното меню следва да включим повече белтъчини, тъй като те са най-сигурният щит срещу вирусите. Лесно усвоимите белтъци като яйца, риба, извара, кисело мляко, бяло сирене са важни като градивни елементи за имунната система. Към тях трябва да се прибавят и поне половин килограм пресни плодове, зеленчуци, салати. Те са източник на ензими (затова е важно да са пресни. Температури над 60° С убиват ензимите.

Витамин А е много важен за поддържане на високо ефективна „гранична защита”. Естествен негов източник са оранжевите, жълти и тъмнозелени (листните зеленчуци), които съдържат каротин, а в тялото ни каротинът се трансформира във витамин А. От своя страна той стимулира увеличаването на имуноглобулини тип А, които са отговорни за локалния имунитет на лигавиците. И така силната защита на предния фронт – лигавицата на носоглътката ще предпазят от хреми и тяхната еволюция в бронхит, синузит и т.н. Практическата препоръка – колкото може по-често по чаша прясно изцеден сок, най-добре – всяка сутрин. Най-универсален е морковеният сок, един от класическите източници на каротин, важен за доброто състояние на лигавиците и кожата, респективно за подпомагане на бързото заздравяване на ерозирала лигавица или язва. Добрата доза - по 100-150 мл преди всяко хранене. Той е богат източник на калций, необходим за предпазване и лечение на остеопорозата. Добре е към него да се добави сок от червено цвекло. Съдържа витамин U. За начало да се започва с по- малка доза- 50-70 г, Една дневна лечебна доза се е от 50 г. или повече сок от червено цвекло, 50-100 г. сок от картофи и сок от моркови докато се получи половин литър. Сокът от картофи не е приятен на вкус, но е с много бързо действие и само той е достатъчен за излизане от криза, при спазване на що годе правилно хранене. Препоръчвам го по 50 мл преди всяко хранене.

Системното пиене на билкови чайове е друго направление за поддържането на добро здраве – щит срещу патогенните микроорганизми. Косвено ни предпазват от простуди като ни помагат да се сгряваме в студени дни, но те съдържат и етерични масла, фитонциди и други биологично активни вещества, които директно унищожават бактерии и вируси.

 

Текст под сн. 941601

Лесно усвоимият белтък от рибата подсилва имунитета

 

 

Каре 941601-1

Прополисът успокоява гастрита

 

 

Прополисът успокоява гастрита и същевременно подсилва имунната система. През есента се обострят язвите, гастритите и колитите. На първо място от лесните средства за предпазване и лекуване е пчелният клей. Нарязват се 30 г (прополис известен и като пчелен клей) и се разтваря в 95% етилов спирт. Пълното разтваряне става за седем дни, но ако се налага, може да се използва от 1.-2. ден. Дозата за възрастни е 3 пъти дневно по 20-30 капки в супена лъжица вода, за деца по 1-2 капки на прием за всяка година живот. Така например 5 годишно дете ще пие 3 пъти дневно по 5-10 капки. Така както полепва по лъжицата, клеевата тинктура полепва по лигавицата на стомаха, изолира я от дразнещото действие на солната киселина. Освен това има добро спазмолитично действие и успокоява болките. Прополисът съдържа анестезин, подпомага образуването на гранулации и запълване на язвения дефект.