0

С редно 4000 българи на месец получават инсулт. По данни на Световната здравна организация един от всеки четирима възрастни е застрашен от диагнозата.
Жените биват поразявани по-често от мъжете и в по-ранна възраст. Това е световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

Минути

На 10 минути един българин получава инсулт, обясни доц. Росен Калпачки - ръководител на най-големия център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна". Близо 9 процента от стигналите до болница умират, а според световната статистика половината от преживелите умират до една година заради инвалидизацията. „Без никакви заобикалки това е най-сериозният убиец на българите“, обясни доц. Калпачки пред БНР.

В България едва 3% от хората с инсултите се лекуват чрез модерните процедури, които увеличават шанса човек да напусне болницата без инвалидна количка. Пациентът да стигне навреме до едно от 50-те звена, в които се прилагат така наречените тромболиза и тромбектомия. Това трябва да се случи в първите часове, след като близките са разпознали симптомите. Те са нарушения в говора, увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете. „Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт. Пациентът не може да дойде на другия ден или да си легне вечерта с надеждата да му мине", отбелязва д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия.

Диагноза

Диагнозата е сред най-честите причини за смъртност в страната. Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания представляват общо 59.8% от смъртните случаите за 2023 г., съобщават от здравното министерство. С декларация, подписана през 2021 г. в Министерството на здравеопазването, страната ни се присъедини към усилията на ЕС за предприемане на мерки, целящи постигане на четири основни цели до 2030 г. Те са намаляване броя на инсултите с 10% и над 90% от пациентите с инсулт да получават бързо и адекватно лечение в специализирано болнично звено. Сред целите са прилагането на национална политика за борба с инсулт, която обхваща цялата верига от медицински действия и грижи – от първичната превенция до живота след инсулт и създаване на политики за насърчаване на населението за здравословен начин на живот.