0

Безсънието, особено когато продължава дни наред, удря по всички органи и системи. То влошава качеството на живот, предупреждават специалисти от  фондация „Сън и здраве”.
Това състояние може да предизвика депресия, тревожност, наддаване на тегло или проблеми с кожата. Заради стреса и напрегнатото всекидневие все повече хора страдат от него, но не го възприемат като проблем.
Добрият сън, който е между 7 и 8 часа, е от основно значение за доброто физическо и психическо здраве.


Когато прекараме една нощ без него, се нарушават двигателните ни способности, не можем да се фокусираме, подобно на случаите след консумация на алкохол.  
Две нощи без
сън намаляват приема на кислород в мозъка
а оттам – и физическата сила. Речта се забавя, забравяме думите. При три нощи недобър сън или безсъние към тези неблагополучия се прибавя и повишаване на сърдечния ритъм. Преди няколко години бе регистриран първият случай на смърт от сърдечна недостатъчност след будуване в продължение на три денонощия. След четири и повече дни недостатъчен сън  мозъкът започва да заспива, докато сме все още будни. Тези „изключвания“ могат да бъдат с продължителност между 5 и 10 секунди. Възможно е да се появят мания за преследване,
халюцинации и психози
При безсъние обаче не бързайте да посягате към таблетките за сън, тъй като можете да се пристрастите. Преди да започнете да ги вземате, опитайте да примамите съня с няколко прости правила.
Направете си билкова възглавничка, напълнена с мента, лавандула, мащерка, листа от маслодайна роза и хвойнови клончета. Ароматът й успокоява и приспива. Тя обаче няма да помогне, ако точно преди лягане си похапнете обилно. Вечеряйте поне 3 часа преди да си легнете. Половин-часовата разходка преди сън също помага. Прясно изцеден сок от грейпфрут преди лягане върши чудеса. Капките от глог, мента и валериана остават класика в борбата с безсънието.

 

 

 

 

 

 

 

 

Авицена препоръчва течаща вода в битката с будуването

Авицена (роден ок. 980 г.) сочи водата като основен съюзник срещу безсънието. Той препоръчва да се седне в един поток, водопад или река, за да отмие водата тежките мисли, след което идват дълбокият сън. Тази процедура можете да направите и у дома, като отворите крана в банята за няколко минути и гледате струята. Можете да си направите и топла вана за краката, която ще ви помогне да се отпуснете и отървете от безсънието. Помага още и ваната с хвойна, лайка, мента, мащерка, розмарин или маточина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тиквени семки усилват производството на триптофан

Бадемите и тиквените семки са отлично средство за преборване на безсънието. Когато човек не спи, хормонът триптофан, който е отговорен за съня, в кръвта му е с много ниски нива. Тези два продукта на практика подпомагат неговото увеличаване.
Това се постига с 20 бадема и една чаена лъжичка изчистени тиквени семки, смлени в блендер и залети с чаша вряла вода. Сместа трябва да престои 8 часа преди консумация. Изпива се преди лягане.
Народните лечители препоръчват да се смесят кафена чашка мед с три чаени лъжички ябълков оцет. Сместа се разбърква енергично до хомогенна смес, взимат се по две чаени лъжички.