0

Г-н Русев, изданието на „Уебит“ през 2024 г. се очертава да бъде емблематично събитие. Като един от лидерите в технологичния бизнес у нас разкажете за идеята на форума?

Ще тръгна от това, че „Уебит“ не е просто едно събитие, а поредица от събития в последните над 15 години от живота на десетки хиляди хора. Това е място, на което едни са намерили инвеститори за своята бизнес идея, други вдъхновение за нов бизнес, трети ще открият нов път за личностното си развитие или завой в кариерата. Но най-важното - „Уебит“ е красивото лице на България в очите на много от най-големите световни медии, инвеститори и иноватори. Благодарение на „Уебит” има десетки позитивни статии в най-големите световни медии за България, а някои наричат София “дигитална столица”. И не на шега мога да кажа, че за определени хора Webit е най-важното събитие в живота им - на събитието са се запознали не една и две двойки и ние получаваме писма дори от „Уебит“ бебета, създадени след подобни срещи.

Колко години вече организирате „Уебит“?

Идеята се роди преди 17 години в България. Само преди месец таблото на световните борси на Таймс Скуеър в Ню Йорк осъмна с поздравления именно за нашия 17-годишен рожден ден. Поздравиха ни за това, че през всичките тези години непрекъснато развиваме технологичното предприемачество в глобален мащаб. Това бе едно огромно признание от столицата на световните капиталови пазари. Преди 17 години не съм смятал, че ще сме създали една от най-популярните марки за България по света и един от най-големите и разпознаваеми технологични брандове.

Как започна всичко?

Започна като идея относно това как да даваме нещо обратно на обществото. Не знам дали помните какъв беше имиджът на България пред света... България като име имаше една много тъжна публичност в чужбина. Основната информация бе за корупция, корумпирани политици, всякакви проблеми, мафия... И за мен беше важно като българин да направя нещо по въпроса. Към този момент аз вече бях развил няколко успешни технологични компании във Великобритания и Швейцария и реших да се върна в България, за да направя нещо за страната си. Идеята бе да изградим инструмент за създаване на възможности как хората тук у нас да разберат що е то предприемачество и какви хоризонти отварят технологиите. Основното бе да измислим как да спрем изтичането на мозъци от България. Защото тогава, през 2007 г., младите хора започнаха много бързо да напускат България и да търсят щастието си другаде. България бе тъжна територия и искахме да променим това. И думата „България“ не отваряше врати, а по-скоро ги затваряше. Целта на „Уебит“ общността е да променим това и все повече хора по света с гордост да казват „Аз съм българин“.

Как се постига това?

Всъщност доста сложно. Замислихме се. Какво е специалното на Лондон? Защо е такъв технологичен хъб? Защото възможността там да срещнеш потенциален инвеститор, бизнес партньор, работодател, клиент е десетки пъти по-голяма от тази в София. Така поискахме да мотивираме повече световни технологични и бизнес лидери да дойдат в България – хора, които по принцип нямат път и работа насам. Да дойдат, да кацнат тук, да се срещнат с нас, българите тук, с крайната цел положителна промяна у нас. Примерно да дойде изпълнителен директор на голяма световна компания и да види, че тук има таланти, в които може да инвестира и те да станат част от екипа му, без да напускат БГ. Преди 17 години тук бяхме само няколко технологични предприемачи. У нас хората масово не познаваха думи като „технологии“, „цифров“, „иновации“... Идеята беше, докато привличаме света в България, да развиваме и местната екосистема, защото имаше умни и много кадърни хора, но те нямаха предприемаческо мислене.

Тогава ли дойде международното признание?

Да. С времето бяхме припознати от редица международни лидери. Сред тях турското правителство, след това Сингапур, Индия, емирствата. До момент, в който вече се надпреварват различни държави да са домакини на „Уебит“. Щом можеш да събереш света в България, когато никой още нямаше бизнес там, то значи можеш навсякъде. За всичките тези години безброй компании са били стартирани около „Уебит“ и средата за контакти и дискусии, която той създава. И не една и две компании са открили офис в България именно след като са били в София за „Уебит“.

Припозна ли ви и българската държава?

Да. Тази година за първи път българското правителство официално застава редом с нас на „Уебит“. Досега всички български лидери са присъствали и са откривали „Уебит“, но това е било само като официални лица. Сега вече за пръв път държавата с решение на Министерския съвет прие да стане партньор на „Уебит“. Това е много специално, защото по нов начин ще развие възможностите, които форумът дава. Когато и държавата е интегрирана в посрещането на говорителите, в разговорите, можем да постигнем истински трансформиращ ефект. Защото и най-голямата фирма е по-малка от най-малката държава. Мястото, в което „Уебит“ е роден, за първи път се ангажира да участва, да съдейства и дори да прави срещи на правителствено ниво. Това значи премиер или министър да покани свой колега на форума. В световен мащаб състезанието за инвестиции, таланти и по-добър живот в бъдеще не е между събития, а между държави. Например Португалия официално подписа договор с наш конкурент за 220 милиона лева за период от 10 години. Финландия всяка година финансира с подобна сума друг наш конкурент. Така правят и Франция, и много други държави. България за първи път прави тази важна крачка, за което цялата индустрия на страната в лицето на 95% от данъкоплатците, представлявани от почти всеки представителни организации, подписаха декларации в подкрепа на решението на Министерския съвет. Още едно чудо, което се случва за първи път в историята на България, и както преди време Пловдивският панаир беше причина светът да идва в България и да ни прави горди, сега „Уебит“ постига отново това и то в още по-голям мащаб с посетители от над 150 държави. Има и много мощен социален ефект - Министерството на образованието ще предотврати на хиляди ученици и студенти билети, с които те ще могат да посетят форума и да видят бъдещето, да се запознаят с хора, които скоро могат да бъдат техни инвеститори и партньори. Министерството на икономиката и Министерството на иновациите ще имат щандове, на които ще представят бизнеса в България и така ще създадат една представителна витрина на българската индустрия, ще имат и на разположение билети за локалния бизнес и специални зони за контакти и сделки.

Кога ще се проведе събитието?

„Уебит“ е планиран за 23-24 октомври в София. За целта планираме да ангажираме НДК – цялата сграда. С помощта на Столична община ще заемем и абсолютно цялата площ и пред самия НДК, където няма да има огради. Ще има открити сцени и изложения. Безплатно и достъпно всички столичани могат да видят иновациите, които показваме. Това са хиляди квадратни метри бъдеще пред очите на хората.

Колко сцени ще има на събитието?

Между 8 и 10 сцени планираме, които да посрещнат между 10 и 15 000 души публика и участници. Очакваме редица от най-иновативните съвременни компании да дойдат и за организираните от нас Founders Games с $6 милиона награда, част от която даваме на победителя на специално събитие на международния икономически форум в Давос. „Уебит“ е магнит за таланти и то не само наши, а и външни, които идват тук, и да видят колко прекрасна е страната ни и какви възможности за живот и бизнес развитие предлага.

Какъв е конкретният фокус на тазгодишния „Уебит“?

Тази година имаме две направления – изкуствен интелект, който променя и ще промени живота на хората, и устойчиво развитие. Те всъщност са много свързани. Всички проблеми на света днес са заради неефективното и безотговорно използване на природните ресурси. А технологиите и изкуственият интелект ни дават неограничени възможности за това да използваме ресурсите по-полезен и разумен начин. На нашата сцена политици, инвеститори и иноватори ще обсъждат как това може да се случи. Ключово е и да говорим за изкуствения интелект, защото той тотално променя технологичната игра така, както сме я играли през последните 100 години като бизнес играчи. Заради ИИ технологиите вече се променят със скорост и мащаб, несравним с преди. Родители си задават въпроса – какво точно да учат децата ми в бъдеще? Десетки професии ще изчезнат и нови ще се появяват. Съвсем скоро ще има милиардна компания, създадена и управлявана от един-единствен човек – собственика и основател. Как? Нали досега такива компании имаха стотици и хиляди души екип, офиси, отдели... А вече е възможно това да е само един-единствен човек, който ще е изградил всичко това с помощта на ИИ. Това променя изцяло света.

Започвате партньорство и с Нова телевизия. В какво точно ще се изразява то?

Това, което планираме с Нова, е т.нар. Форум на бъдещето – Future форумът, който ще се развива паралелно в дните на „Уебит“. Правим го заедно с Нова, защото искаме да стигнем максимално широк кръг хора, за да им покажем това бъдеще и как ще изглежда то. Искаме да разберат, че не трябва да се страхуват от ИИ, а да го използват. Да се запознаят с него, да го докоснат. Защото той е промяна, която искаме или не, ще се случи. В София има десетки хиляди програмисти, като част от тях вече чувстват промяната. Тя няма да е добра за тях. Няколко хиляди лева над средното са получавали като заплата в последните години и в рамките на тези бюджети са заложили определен стандарт на живот, за който мнозина са взели кредити. Сега обаче това се променя. Намаляват темповете на наемане на едни места, а на други директно има съкращения. Майкрософт и Гугъл освободиха 20 000 души заради ИИ. Това са реалности, към които трябва да се адаптираме.

Т.е. форумът ще окуражава хората да ползват ИИ?

Нашата идея не е да адвокатстваме на ИИ. Той няма нужда от това реално, защото се случва със или без нас. Нашата идея е да покажем бъдещето и да говорим за вариантите как да се адаптираме към него. Защото то така или иначе ще се случи. Най-големите умове и лидери във всяка една индустрия ще говорят за това как ще се присъединим към това бъдеще. Докато на „Уебит“, който е по-технологичният форум, ще съберем елита, то на Future форума целта е да покажем и на масовия гражданин бъдещето и възможностите да се подготвим за него личностно и професионално. Включително ще има и изложения на продукти и компании, които ще предлагат работа там на място.

Форум на бъдещето, за да не се случи бъдещето без нас?

Точно така. С Нова ще дадем 360-градусов поглед върху днес и утре. С всички компании с щандове и със сцени с глобални лидери. Защото страхът е най-лошият съветник. Уебит и Future са за да не те е страх – и гражданина, и бизнеса, и държавите. Особено важно е за държавите, в частност нашата на фона на тазгодишния форум. Защото не се ли включи една държава навреме в тази глобална технологична трансформация, обрича собствения си народ, вместо да командва ИИ, да бъде негов роб. Едни държави ще контролират технологии, свързани с ИИ, а други ще са само ползватели. Едните ще водят, другите ще следват. Хората във вторите ще заминават към първите и това ще е новата причина за изтичане на мозъци. Затова е важно, че българското правителство се включва. Защото злободневните теми, изборите и конюнктурните битки се случват непрекъснато, но най-важното е бъдещето – то да не се случи без нас.

Колко говорители очаквате?

Над 500 лектори от целия свят предвиждаме генерално през тези два дни. Няма да има голяма глобална компания, която да няма свой представител тук. И всички тези хора идват тук в България – без да се налага дa ги търсиш, преследваш и ухажваш по света. Тук на крака в България с всичките възможности, които това предоставя.

А какво ще могат да видят хората на изложенията, съпътстващи форумите?

Всичко, свързано с изкуствен интелект и устойчиво развитие. Ще има много различни роботи, летящи апарати, включително такива, които изцяло се управляват от ИИ. Хората ще видят последно поколение изобретения и неща, които ще оформят бъдещето в следващите 2-3 години. Така правителството и страната ни ще се заявят на световната сцена на иноваторите и като място, където бъдещето може да бъде видяно в аванс. Гарантирам, че всеки елемент от изложенията ще е уникален за публиката.

Това е той:

Магистър от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“

Доктор на философските науки от Медицинския университет - Варна

Инвеститор, предприемач и филантроп със световен отпечатък

Член на борда и управлението на редица компании и социални проекти в цял свят

Основател на Webit - глобална платформа, в която на събития в цял свят глобални лидери формират дигиталното бъдеще като споделят своите знания и идеи