0
  • Д-р Романова, в сезона на грипа сме, в добавка върлуват и рино, и аденовируси. Можем ли да ги надхитрим?

  • Има превенция срещу вирусните заболявания, но тя не дава 100 процента сигурност. Трябва да се спазва добра хигиена, да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци, да се приемат витамини в съответните дозировки. Срещу грипния вирус са създадени ваксини, но те също не са 100% сигурни, защото не винаги щамовете могат да бъдат предвидени с абсолютна точност за съответния сезон. Срещу парагрипните, адено и риновирусите ваксини няма, тъй като те са много променливи. Все пак можем да направим някои неща, за да се предпазим от заразяване.

  • Кои са те?

  • В сезона на грипа да избягваме моловете, срещите с хора в затворени помещения и общуването с такива, които имат признаци на респираторни заболявания – кихане, хрема и кашлица.

  • И да си сложим маска, нали?

  • И те не са сигурни на 100%, всяка маска има време на живот и предпазва в рамките на 45 минути, след това време ефектът им намалява особено, ако сме в затворено помещение. Затова те не са гаранция, че ще се избавим от грипния вирус. Но те имат своето място и приложение най-вече при посещение на болни и при личния лекар, в чиято приемна чакат също болни хора.

  • Ясно е, че грипът дава усложнения – пневмонии, фарингити. Рино и аденоавирусите обаче могат ли да дадат също усложнения?

  • Риновирусите, обикновено, засягат възрастовата група между 2 и 7 – годишна възраст, както и по-възрастните пациенти с хронични заболявания. При тях са и най-често усложненията. Тъй като инфекциите могат да слязат по трахеята и бронхите, могат да причинят съответно трахеити и бронхити, а в някои случаи и пневмонии, които не са в резултат на риновируса, а на наслагването на бактериална инфекция на фона на организъм със снижен имунитет.

  • Може ли рино или грипен вирус да удари слуха?

  • Напълно възможно е. Вирусът на грипа може да има директно токсично действие върху слуховия нерв и да предизвика т. нар. неврит на слуховия нерв. Резултатът е намаляване, а в някои случай и трайна загуба на слуха. Редно е, ако при грип пациентът усети проблеми със слуха, да направи консултация със специалист по уши, нос и гърло. Лекарят ще назначи изследване на слуха, което се нарича аудиометрия, за да се прецизира дали вирусът е увредил слуховия нерв или причинил временна инфекция по хода на външното и средно ухо. Колкото по-ранен е стадият, в който се диагностицира неврит на слуховия нерв, толкова по-голям е шансът със съответно ударно лечение той да бъде повлиян.

  • В недалечното минало мнозина родители предпочитаха да бъдат извадени сливиците на децата им, за да им спестят чести заболявания. Сега тази практика се отрича. Каво ще ги посъветвате?

  • В днешно време махането на сливиците, т. нар. тозилектомия се извършва само по строги показания, които са: или повече от пет гнойни ангини в рамките на една календарна година, или изолиране на микроорганизми от гърлените секрети, които са патогени и могат да причинят трайни увреждания в организма , каквито са бетахемолитичните стрептококи. Сливиците имат своето значение като бариера по пътя на респираторните инфекции. Те представляват лимфен възел, който е в пряк контакт с всички вирусни и бактериални инфекции и има своята роля в изграждането на имунитета и запазването на добър имунен отговор през целия човешки живот.

  • Напоследък инхалаторите станаха моден артикул сред майките. Препоръчват ли се за деца?

  • Инхалаторите, които се предлагат на пазара действат с т. нар. студена пара. В тях се налива физиологичен разтвор, в който по лекарски показания може да се добави вентолин. Те имат огромно значение при ларингитите особено в детска възраст, между една и шест години. Под въздействието на инхалатор могат да бъдат предотвратени тежки ларингоспазми при малките деца. Заради много добрите си резултати, те имат широко приложение.