0

К ариесите при децата, на които са поставени силанти на постоянните дъвкателни зъби, са намалели до 70 процента. Това се отнася за малгучаните от 5 до 8 години, съобщи д-р Виктория Жекова от Българския зъболекарски съюз.

Инициативата за тях е на съсловната организация, чиято Националната програма за профилактика на оралните заболявия при децата от 0 до 18 години започна преди пет години. Силантите представлява специален млечнобял емайл, с който се запечатва дъвкателната част на зъбките и така ги предпазва от разваляне. Те са подходящи за малки деца, докато зъбите им още не са минерализирани.

Целта на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива, когато зъбките са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите и децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата, обясните зъболекари.

От началото на програмата до момента са силанизирани зъбите на 15 000 деца от общо 200 общини.

По думите на председателя на съсловната организация до 2020 г. българските деца ще имат още по-малък процент кариеси, заяви председателят на съсловната организация д-р Борислав Михайлов. .

Денталните лекари са си поставили за цел към края на програмата всяко второ дете до 6-годишна възраст да няма нито един кариес на временните и постоянните си зъби, до 70 на сто от 12-годишните деца да имат здрави постоянни зъби и до 70 на сто от децата на 18 години да нямат нито един изваден постоянен зъб.

Проучване от преди пет години, когато програмата не беше стартирала, показва, че българските деца са с най-болни зъби в Европа. До навършване на пълнолетие почти половината имат дори по един изваден зъб.