0

С лънчевото затъмнение от сряда, 2.10.2024 госина не бе видимо от територията на България, но за сметка на това в следващите дни ще наблюдаваме комета. Това сподели пред „Телеграф“ астрономът фотограф Ганчо Ганчев по повод явлението.

НЕБЕТО НИ ПОБЪРКВА: Слънчево затъмнение и новолуние наведнъж диктуват съдбата ни!

Той обясни, че то е било пръстеновидно, тъй като Луната се е намирала по-далече от Земята и не е покрила изцяло диска на Слънцето. 

Шоу

Затъмнението от 2 октомври бе малко след 21 часа българско време и не можеше да се наблюдава от наша територия. На космическото шоу се радваха части от Чили, Аржентина и някои острови в Тихия океан. „ То бе видимо и на Великденския остров. Имам приятели там, на които още преди години им обяснявах как да го наблюдават, когато настъпи.  

На лов със самолет

Много хора го посрещнаха на кораби и на самолети“, сподели ловецът на затъмнения, който обикаля цял свят, за да ги снима. Той обясни, че много авиокомпании са организирали наблюдение. „Самолетът се движи по тесния курс на космическата сянка. В един момент тя го застига, тъй като се движи доста по-бързо от него, с 2000-3000 км в час. Тогава феновете правят доста качествени снимки на черната дупка, отворила се в небето, тъй като горе атмосферата е по-чиста“, описа Ганчев. 

Компенсация

По думите му за компенсация до края на 2024 г. от наша територия ще може да се наблюдават 2-3  метеорни потока и една много интересна комета, която вече е видима в Южното полукълбо. Учените откриха C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)  едва преди година, като установиха, че за последно е посещавала Слънчевата ни система преди 80 000 години. „В ранните зори в следващите седмици ще имаме шанс да я видим и от България“, разкри астрофизикът.

Вещания

На фона на есенното небе пък астролозите прогнозират бъдещето 6 месеца напред във времето както по затъмнението, така и по пришествието на кометата Атлас. В личен план те щели да засегнат партньорските взаимоотношения с раздори. Не трябвало да се взимат важни решения 3-4 дни след 2 октомври, както и на 10-и и 17-и. Хороскопаджии съветват още да не се купува недвижима собственост и коли. Иначе в глобален план кометата вещаела война, ако до средата на месеца стане ярка, колкото Венера и Юпитер, прогнозира астрологът Трифон Николов.

Интервю с ловеца на затъмнения четете във вестник „Телеграф“ в събота, 5 октомври!