0

Е вропейската комисия е поискала България да възстанови над 1,5 млн. евро в бюджета на програма „Еразъм+“ заради наличието на нерегламентирани практики конфликт на интереси при оценяването на проекти по европейската програма.

Европейската комисия е поискала България да възстанови над 1,5 млн. евро в бюджета на програма „Еразъм+“ заради наличието на нерегламентирани практики конфликт на интереси при оценяването на проекти по европейската програма.

До момента са извършени одити на дирекция „Проверки на място и мониторинг“ към ЦРЧР, на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ и на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

С оглед на проверките от Центъра за развитие на човешките ресурси към Министерството на образованието и науката днес е сезирало Софийската градска прокуратура заради. „В документа се посочва, че двама външни оценители, наети на граждански договори през 2018 г., 2019 г. и 2020 г., са облагодетелствали определени дружества за спечелването на 27 проекта. В един от случаите оценител е бил едновременно и ръководител на проект. Фирмата бенефициент пък била на член от семейството му. В същото време нито една от страните не е декларирала конфликт на интереси, сочат констатациите на местните и европейските институции”, посочват от МОН.

От ЦРЧР настояват под отговорност да бъдат подведени още двама бивши директори на Центъра заради недостатъчен контрол, както и бивш директор на дирекция „Програмни дейности, селекция и анализ“ заради потенциално манипулиране на подбора на оценители и за конфликт на интереси с вече избраните.

До момента ЦРЧР е платил 867 710 евро. Облагодетелствани фирми са върнали доброволно 160 000 евро от тях. За останалите Центърът е завел 17 дела, като четири от тях вече са спечелени.

Още в първия с мандат като служебен министър акад. Денков назначи вътрешната проверка на ЦРЧР, за да провери дали са основателни сигналите до медиите и МОН относно съмнения дали оценителите на проектите са определяни на случаен принцип, или са разпределени по друг начин. "Направихме вътрешна проверка през звеното да вътрешен одит и се оказа, че има известни основания", обясни тогава министърът. След проверката МОН веднага смени директора на Центъра за развитие на човешките ресурси и той сега се ръководи от Михаил Балабанов. Процедурите за подбор на проекти по "Еразъм +" също бе променен. Така за всички проекти от новия програмен проект оценителите на кандидатурите за мобилности по "Еразъм +" се разпределят на случаен принцип за първи път у нас. Пред "Монитор" Балабанов обясни, че критиките за злоупреби винаги може да има, но по този начин гарантират, че оценителите се преразпределят на случаен принцип и двата случая.