0

Н ов рекорд от 500 лв. за ток за стая за трима или 170 лв. на студент бележат последните сметките в общежитията. Това съобщи председателят на Националното представителство на студентите съвети Даниел Парушев. Както „Монитор” вече писа, причината е, че те се разглеждат като небитови потребители и заплащат промишлен ток. През декември обаче сметките за ток удариха „само” 400 лв.

Нов рекорд от 500 лв. за ток за стая за трима или 170 лв. на студент бележат последните сметките в общежитията. Това съобщи председателят на Националното представителство на студентите съвети Даниел Парушев. Както „Монитор” вече писа, причината е, че те се разглеждат като небитови потребители и заплащат промишлен ток. През декември обаче сметките за ток удариха „само” 400 лв.

От проблема са засегнати над 35 000 студенти, които живеят в общежития. „За първи път през декември цената на тока на свободния пазар премина границата от 1000 лв./МВтч., а промените се отразяват на студентската общност. Получените компенсации от 110 лв./МВтч. бяха отпуснати само за октомври и ноември 2021-а, но не и за последващите месеци. Сега излязоха сметките за декември, които отново стреснаха студентите.”, коментира председателят на НПСС.

Сред факторите, които влияят за по-високите сметки в някои блокове, е освобождаването на част от стаите в тях заради онлайн обучението. Така сумата, която трябва да се заплати за общите части – асансьор, осветление в коридора и други, се разпределя между по-малък брой студенти. „Общата консумация се разделя между живущите в блока, затова и някои студенти получават по-високи сметки. Когато консумацията в един блок е за 40 000 лв., но в него живеят само 300 студента, то със сигурност ще платят много по-високи сметки, отколкото ако в бяха 500”, обясни Парушев.

Добрата новина за студентите е, че сметките за февруари ще бъдат глътка въздух за тях, тъй като тогава ще бъдат отразени нови компенсации за скъпия ток. Това е станало ясно по време на организирана от МОН среща между представители на министерствата на образованието и енергетика и студентските съвети. „От министерството ще се опитат да компенсират студентите като за декември осигурят компенсация от 128 лв./МВтч и за януари 143 лв./МВтч. Тези 271 лв./МВтч накуп ще се заплатят със сметките за февруари. Толкова са и за бизнеса. ”, обясни Парушев. Той допълни, че образователният министър акад. Николай Денков е поел ангажимент за разговори с финансовия министър за компенсации и за февруари и март. От НПСС ще настояват следващите те да бъдат в размер на 250 лв./МВтч при наличие на излишък от средства. От НПСС предлагат още намаляване на ДДС от 20 % на 9 % за електроенергията до края на април, каквато мярка се прилага за хотелиери и ресторантьори.

По време на срещата се е обсъдила и идеята за сключване на договор с определен доставчик на ток, така че сумата за МВтч да бъде фиксирана. „Надяваме се да може да бъде на цена до 150 лв./МВтч. , защото всяко друга цена ще затрудни студентска общност”, каза Парушев. По данни на НПСС в момента има 23 доставчици. Всеки един от тях може да предлага различна сума за доставка на електроенергия.

Председателят на НПСС изрази надежда да се намери решение, защото в противен случай ще се наложи университетите да покачат таксите за обучение и общежитията.

Всички висши училища искат да се

възстанови присъственото обучение

Всички 51 висши училища искат да се върнат към присъствена форма на обучение. Това посочват в своя позиция до образователния министър акад. Николай Денков и здравния министър проф. Асена Сербезова от НПСС. В нея студентската общност настоява учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. По думите им сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат“ са неизпълними в голям брой университети. Затова те настояваме от 1 март при намаляване на броят на случаите зеленият сертификат да отпадне. В позицията си те посочват, че искат да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата, а всеки университет да разполага с пункт за тестване с антигенен и PCR тест. Студентите искат още държавата да предвиди допълнителни средства към вузовете за оборудване на зали / интерактивни дъски, камери и звукоозвучаване/ за провеждането на хибридна форма на обучение.