0

М инистърът на правосъдието Надежда Йорданова свиква Пленума на ВСС за разглеждане на предложението й за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от ВСС. Заседанието на пленума започва в 9,30 ч. на 10 март.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова свиква Пленума на ВСС за разглеждане на предложението й за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от ВСС. Заседанието на пленума започва в 9,30 ч. на 10 март.

Предложението на министъра на правосъдието е за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Основанието е – тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и накърняване на престижа на съдебната власт според Конституцията. В искането си Йорданова се позовава на информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Министър Йорданова внесе във ВСС предложението си за освобождаване от длъжност на обвинител №1 на 2 март. Йорданова предоставя за разглеждане от ВСС

девет нови обстоятелства

даващи й основание да поиска оставката на главния прокурор. От Министерството на правосъдието съобщиха, че посочените обстоятелства включват случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“, сигнала от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща. Също така и публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата,

неуважително, подигравателно и враждебно отношение

към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които критикуват главният прокурор и твърдят, че е дал указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, както и случаят „Гебрев“.

В мотивите, предоставени на ВСС, се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор за освобождаването му от заеманата длъжност. Цитира се и решението на Конституционния съд от началото на февруари, когато магистратите решиха, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор от ВСС, както има право и да предлага кандидатури за тази длъжност. В самото решение на КС се сочи, че провиненията, предвидени от конституцията, са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно защото са извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители.

Тази

отговорност на главния прокурор

е дефинирана от Конституционния съд като „юридическа отговорност“ и произтича от специфичния статус на административните ръководители, които са най-високо стоящи в съдебната власт. В случая тримата големи в съдебната власт – сред които главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС са призвани да отстояват и гарантират независимостта, отчетността и авторитета на съдебната власт. „За осъществяването на тези високи задължения е необходимо през целия си мандат да спазват изискванията за длъжността, която заемат и да не допускат уронване на престижа на съдебната власт. Ето защо ангажирането на отговорността им за неизпълнение на тези задължения не е обвързано с определени законови срокове, в които министърът на правосъдието да сезира компетентния да разгледа предложението орган“, съобщиха от правосъдното министерство.

Процедурата изисква

да се извърши преценка на обстоятелствата, изложени в предложението, от Пленума на Висшия съдебен съвет и ако реши, че са налице основания, да направи предложение до президента за освобождаването на главния прокурор от заеманата длъжност.

МС ще праща без посредници сигнали до европрокуратурата
Петков иска да прескочи държавното обвинение

Министерски съвет ще стане точка за контакт с европейската прокуратура, като така ще подава директно до нея сигнали за корупция и нарушения с евросредства. Това коментира премиерът Кирил Петков от МС, като даде да се разбере, че целта е да се подават такива сигнали без посредници, явно визирайки родното държавно обвинение, което е една от точките за контакт в България. Сред другите са вътрешното министерство и митниците. Петков поясни, че смятал да обяви това следващата седмица. Не коментира обаче дали има данни, че се разследват авоарите на руски олигарси у нас. Преди ден, докато бе на връх Шипка за 3 март, Петков поясни, че работят с европрокуратурата. Как точно не уточни, но добави: "Ако не може да стане през българската, то ще стане чрез европейската. Те го знаят и правят всичко възможно да разклатят правителството". Дори отново намеси списъка с 19 имена, който връчи на ВКП.