0
  • Спор кой е виновен – бивши или настоящи управляващи?
  • Армията ни - недостиг на техника и подготовка, но гарантира сигурността ни
  • Спор кой е виновен – бивши или настоящи управляващи?
  • Армията ни - недостиг на техника и подготовка, но гарантира сигурността ни

Кой е виновен за закъснението от няколко месеца в доставките на първите осем самолета F-16. Този спор се породи между бивши и настоящи управляващи, след като преди дни това бе потвърдено от военния министър Стефан Янев. По думите му все още има неяснота с какъв срок ще е закъснението, въпреки че преди дни той имаше среща с представители на Държавния департамент и тази тема бе повдигната. Янев обаче напомни, че договорът е между двете правителства и затова е въпрос на преговори със САЩ, както и да се прецени какво точно се случва, ако самолетите не дойдат навреме и кой ще изпълнява задачите преди пристигането им. Според договора „Локхийд Мартин“ трябва да изпрати първите два F-16 в средата на 2023 г., следващите два в началото на 2024 г., а през лятото на същата година - последните два. Това бе причината президентът Румен Радев, който заедно с Янев бе на представянето на анализа на състоянието на армията ни през 2021 г, да коментира, че закъснението на бойните самолети F-16 поставя на изпитание не само личния състав на ВВС, но и въвежда риска България да загуби въздушния си суверенитет, да загуби възможността сама да управлява своето пространство. Защо се е стигнало до това обаче според Радев трябва да се попита Борисов и неговото трето правителство, които да отговорят

при какви условия и клаузи

са сключили договора. Той коментира и конфликта между Русия и Украйна, който според него създава опасност за сигурността не само на България, но и на цяла Европа. Според него най-голямата заплаха за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите в армията. По думите му ангажиментите на държавата към развитието на армията трябва да са постоянни, а не да се изчерпват с еднократни актове за нова техника. Увеличаването на средствата ще е един от въпросите, които ще бъдат обсъдени на КСНС. Тогава ще стане ясно дали процентът за тях може да скочи на 2% от БВП още от 2023 г.

На свой ред от ГЕРБ отговориха на критиките, като заявиха, че самолетите F-16 се бавят заради липса на доверие в новото правителство и заради “антинатовския подход” на Янев и Радев. Призоваха Янев да предостави писмото за забавянето на НС и на Радев, за да се установи причината – заради пандемията или други технологични проблеми. Напомниха, че договорът между България и САЩ има много ясни срокове, като крайният е лятото на 2024 г. Според тях още

през лятото служебният кабинет е бил информиран

Според ГЕРБ, дори и да ги получим навреме, служебното правителство на Румен Радев се провалило в изграждането на съпътстващата инфраструктура. По договор, докато тя не е готова в Граф Игнатиево, самолетите не могат да се доставят. От ГЕРБ предложиха и решение – кабинетът да поиска от САЩ да подпомогнат въоръжените сили в изпълнението на мисията по “Еър полисинг”. Те упрекнаха двата служебни кабинета, както и настоящия, че не са поръчали следващите осем F-16.

Остаряла техника, невъзможност за поддържане на нальот за летците, недостатъчна осигуреност на военната подготовка, но въпреки това поддържаме ниво, което да гарантира националната сигурност. Това сочи анализът за състоянието на армията ни, стана ясно от думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който преди това го представи пред Радев и Янев. През 2021 г. са реализирали 329 учения, което е с 50 повече. Над 66 били полетите за овладяване на пожари, медицинска евакуация, трансплантации, търсене и спасяване. Над 1500 са участвали в гасенето на пожари, а над 500 тона вода са доставени по въздуха. Янев пък отново потвърди,че ще бъдат обявени конкурси за всички незаети длъжности в армията, като за целта има достатъчно ресурс всички да бъдат назначени. Янев даде да се разбере, че не е обсъждано увеличение на заплатите в армията с % от СРЗ, като поясни,че няма такива параметри, заложени в бюджета. Но за сметка на това ще увеличат порционните пари от 120 на 200 лева на човек. Отново определи проекта за бронирани машини за сухопътните войски като важен. Все още стои на масата офертата ни за охрана на небето на Северна Македония чрез съвместен еър полисинг.

Подсилват батальонната ни група с формирования от НАТО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира и бъдещата батальонна бойна група, която на наша територия ще играе ролята на възпираща сила в рамките на НАТО при криза с Украйна. Той пояси, че още от октомври се работи по тези опции в рамките на НАТО. Такива бойни групи има в Полша и балтийските страни, като числеността варира от 850 до 1500 души. В НАТО такива превантивни мерки се обсъждат и за България, Румъния, Унгария и Словакия. Решили обаче ние да дадем свой принос за такава концепция, която да отразява националния ни интерес и състоянието на армията ни. Именно затова сме предложили и по-гъвка такава за тази група - на основата механизиран батальон, а съюзните държави в НАТО да ни усилят с определени формирования, които да покриват нашите дефицити. Целта - да покажем, че в България могат да се акумулират способности за възпиращ потенциал. Според Румен Радев пък изграждането на батальонна група няма да реши всички проблеми, но така демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза.