0

С амо допреди няколко години повечето градинари не бяха и чували за микоризата.

Това е симбиоза между полезни гъбички в почвата и корените на растенията. Корените, заразени с микориза, стават по-големи, което позволява на растенията да извлича по-добре хранителните вещества от почвата.

Микориза може да се намери на пазара в агроаптеките и в интернет. Може би се чудите как се използва?

Ползи

Но нека първо да разберем какви са ползите от нея. Освен че стимулират растежа на корените, гъбичките изпускат субстанции, които разграждат хранителните вещества в почвата, превръщайки ги в готови за усвояване от растенията.

Като инокулирате, или с други думи – заразите, корените на разсада с микориза, вие давате възможност на растенията да абсорбират по-добре хранителните вещества и водата в почвата. Тези усилия ще ви се отблагодарят с по-здрави и големи растения, които ще са по-устойчиви на суша, вредители и заболявания. Но най-големият бонус е, че ще получите по-богата реколта.

Така че вкарването на микориза е евтин и лесен начин да се радвате на повече зеленчуци в градината си.

Време

Най-доброто време за използване на микориза е през пролетта. Това е моментът, когато засаждате разсада в почвата. Но ако вече сте засадили разсада, не се притеснявате – все още има начин да инокулирате растенията. Между другото растенията, които не си взаимодействат с микоризата, са тези от семейство Кръстоцветни. Така че, ако засаждате зеле, броколи и т.н., пропуснете тази процедура.

Като цяло на пазара може да се намерят два типа микориза. Единият е в гранулиран вид. Можете да го използвате само ако имате директен достъп до корените на растението, тоест когато го пресаждате или засаждате, пише „Рурълспраут“. Другият вид е под формата на прах концентрат, което означава, че може да бъде смесен с вода и използван за потапяне или поливане. Вторият вид може да се използва и при вече засадени растения.

Нужно

За инокулация с микориза ще ви трябват:

Закален разсад

Микориза

Вода

Градинска мистрия

Малка кофа, където да смесите микоризата с вода, ако използвате концентрата

Ако използвате концентрат, започнете, като го смесите с вода в кофата съгласно указанията на опаковката. Някои градинари слагат двойна доза микориза, за да са сигурни, че корените са добре инокулирани. Не се притеснявайте, това не е тор, за да изгорите корените на растението.

Следващата стъпка е да изкопаете дупка за разсада, като сложите всички добавки, които планирате.

Начин

След това внимателно извадете растението от досегашния контейнер, в който сте отглеждали разсада. Премахнете колкото се може повече почва от корените. След това ги потопете в разтвора с микориза няколко пъти, за да се напоят добре. Накрая сложете разсада в изкопаната дупка и я запълнете отново с почва.

Ако използвате гранулирания вид, изсипете гранулите на дъното на дупката, както е указано. След това сложете разсада и запълнете с почва. Накрая полейте добре.

Когато разтваряте концентрата във вода, е добре да разбъркате хубаво, преди да потопите корените. След засаждане на разсада изсипете останалия разтвор в лейка и полейте добре разсада домати в основата.