0

- Д-р Байкова предстои Великден след дългия 40-дневен пост, какви са вашите съвети за хранене по време на празниците? 

 

- Нашият съвет на експертите по хранене е да бъдете внимателни и умерени в количеството на храните, които не са присъствали 40 дни по време на продължителния великденски  пост. Да не бъде наведнъж и в един прием. Комбинацията и големите количества храни, които не са присъствали продължително време в менюто, е рисково да бъдат приети в един прием.

- Защо?

- Защото 40 дни ензимните системи, които са предназначени за разграждане на животинските белтъчни съставки, не са работили. Не са използвани и съветът на специалистите е това захранване да става постепенно. Веднага след дългия пост, след църквата обикновено всеки човек казва, че постът му е приключил и може да си хапне всички любими храни. Тогава се консумират месо, яйца и козунак, а всички тези храни са от различни групи. Козунакът е концентрирана храна със съдържание на всички животински съставки, които са липсвали 40 дни в менюто.

Поставен в режим на свръхработа, всеки орган и система, в случая храносмилателната триединна система – стомах и черва, жлъчно-чернодробно звено и панкреас, реагират синхронно и едновременно. Може дори да отключим възпалителен процес. При всеки орган и система в човешкото тяло, поставени в режим на свръхработа, има риск от отключване на болестен процес, в случая възпаление. Особено ако преди време сме страдали от гастрит, колит, язва или жлъчно-чернодробни проблеми. Възниква болков процес и така ще си помрачим светлото настроение.

- Как би било удачно да разпределим яденето? 

- Добре е във всеки прием да включваме по една храна, от която дълго време сме се лишавали.  Може закуската да бъде козунак, който да комбинираме с чай или плод, винаги в съчетание с някоя, която е приемана през дългия пост. В 10 часа или преди обяд може да се чукнем с яйцата. На обяд е дългоочакваното агнешко месо. Нашият съвет е да е със зеленолистни зеленчуци, каквито в сезона са и очаквани, и подходящи. Плънката с ориз може да се отложи за по-късно или на следващия ден. В 16 часа пак може да повторим с козунака, а вечерята трябва да е лека, например с яйцата, които са останали.

В първия ден не е препоръчително да бъдат повече от 2-3 на човек. Филийките козунак също трябва да са 2-3, или не повече от 100 грама, и съдържат 350 калории, като в тях има яйца, захар, бяло брашно, мазнина и добавки като сухи плодове и шоколад или ядки. Да не забравяме, че великденските празници продължават няколко дни, ние всичко поетапно можем да хапнем. В първия възможен ден, ако може дори и два дни да са, в които да преминем към по-леки храни. Ние имаме една сентенция, че не всеки ден е Великден, което означава, че е добре да минем към по-лека храна, но не изведнъж, за да не стресираме отново организма. Защото всичко, което рязко променяме, води до стрес за организма.

Затова е добре първо да махнем месото и яйцата, те вече са свършили своята работа. Оставаме на мляко и млечни продукти, на лека извара, оставяме рибата, която е лесно смилаема. След което за няколко дни да изключим и тях и да направим един детоксов режим с плодове и зеленчуци. Но невинаги се понася добре само със сурови зеленчуци, но може да са в ястие, супа с кисело мляко или филийка пълнозърнест хляб. По този начин ние излъчваме от тялото разградените продукти, подобряваме статуса и настроението си и преминаваме към обичаен режим на хранене. 

- Каква е препоръчителната порция месо след великденския пост?

- Разбира се, една стандартна порция от 120 грама готово месо е достатъчна. Съветът ми е, ако е възможно, да не консумираме агнешкото месо топло, защото овнешката лой е течна и на стайна температура, но когато е охладена, тя бързо се втвърдява и когато е охладено, може да видим лоените капчици и да ги почистим с ножа, защото те са животинска твърда мазнина, богата на киселини и холестерол, и жлъчно-чернодробното звено би се справило трудно наред с другите натоварвания и с обилно количество мазнина. Ето е защо е хубаво да бъде отстранена, и без това агнешкото вече е овкусено. Да, мазнината е носител на вкуса, но съветът ми е да я отстраним, за да направим месото по-леко. Втората ми препоръка е да нарежем хубавото месо на тънки жулиени, за да ги сложим в едно плато, и така със зрителния си анализатор ще имаме усещането, че порцията е по-голяма.    

- Трябва да ли в един момент с напредване на възрастта да ограничим консумацията на месо?

- Моята експертна препоръка е, че месото, рибата и жълтъкът на яйцето съдържат желязо. Без него няма кръвотворене и бихме имали проблем с дефицита му под формата на анемия. Бихме имали проблем и с имунната ни защита, защото имунните тела, които ни предпазват от болести, са белтъчни тела и ние няма как да направим производство, синтез и обновление. Ето защо няма експертна препоръка в света, която да изключва месото. Ние казваме, че в днешно време трябва да се намали консумацията на животински белтъчни храни.

Вече не ядем по 2-3 пъти на ден месо, а 2-3 пъти седмично месо, още толкова риба, ежедневно кисело мляко и по-нискомаслени натурални млечни продукти, каквато е изварата. Сиренето и кашкавала ги намаляване, но те трябва да са само качествени – например по 50 грама. Хубаво е да не се изключва, защото намалява риска от остеопороза. И, разбира се, 3-4 броя яйца за седмица. Това на практика означава 2 или 3 пъти седмично месо, 2 пъти риба, яйца и сирене по-често и 2 пъти седмично включваме постни дни. Според църквата постните дни трябва да са сряда и петък, а ние специалистите – понеделник и петък.

Хубаво е още един да е постен, като може да си направим гювеч без месо, картофи, ориз и добавката на белтъци да е в по-малки количества. По този начин правим баланс, който е здравословен. Без да прекаляваме, да няма холестерол, риск от метаболитни проблеми, диабет, високо кръвно, сърдечно-съдов риск. Другото важно е да се движим даже по време на празниците. Аз мисля, че само в България и може би в  близките балкански страни традициите са да празнуваме на маса в продължение на много часове. Тогава и рискът от преяждане е голям, не се усещаме и след това си създаваме проблеми с високо кръвно, повишаваме холестерол, кръвна захар, пикочни киселини и други проблеми. 

- Какво още препоръчвате на хората, за да избегнат здравословни проблеми по празниците и ако вече са налице, как да се справят с тях? 

- Ако ние подходим разумно с интервал от вид до вид ястия, няма да има проблем. Ние не се събираме по празниците непременно да отключваме здравословни проблеми. Проблемът е, че приемът на ястия е гарниран с много алкохол. Всичко е хубаво, но в умерени количества и поетапен прием. Ако вече има някакъв болков проблем, естествено спираме консумацията на почти всички храни и оставяме стомашно-чревния тракт и цялата храносмилателна триединна система, която реагира, в покой. С чай и билкови отвари и леки храни, но предимно е в покой.

След като включваме поетапно леки храни като крем-супа от картофи, но в малки количества, морков и други. След което поетапно включваме и белтъчни храни, но започваме или с кисело мляко, или с извара, храната трябва да е термично обработена, за да не натоварваме стомашно-чревния тракт да храносмила целулоза, богати на фибри храни биха го раздразнили допълнително. Когато видим, че болковият синдром не се подобрява, търсим лекарска намеса. Не трябва да се самолекуваме прекалено дълго. Ако направим преценка, че е от свръхконсумация на определени храни, ги изключваме. Ако обаче и така не стигаме до подобрение, непременно търсим доверен лекар или спешните отделения. Затова и тези кабинети са пълни с пациенти, които не са се съобразили с тези препоръки на специалистите. 

- Пиенето на вода помага ли за намаляване на количеството консумирана храна?

- Да, помага за намаляване на риска от преяждане. Една чаша вода е добре да се изпие преди хранене, защото попълва обема на стомаха и за известно време притъпява усещането за глад. Това усещане за глад е неприятно и е свързано с желание бързо да сложим нещо в стомаха, ако обаче това дълго е отсъствало от менюто ни, то да бъде в по-малки количества. Въпросът е да е умерена консумацията, на доза. Ако през този период си направим билкова отвара от жълт кантарион, лайка или мента, действа добре на стомаха и червата.

Попълвайки обема на стомаха и червата, ние вече няма да сме толкова гладни. Искам и да допълня нещо, че симптомът на тежест от преяждане настъпва минимум 15-20 минути след приема на храна. Тоест той е закъснял. Ние не трябва да го допускаме. Заради това моят съвет е да има интервали от вид до вид храна, както е в  ресторантите. Първо ни питат какво ще пиете и какво ще е предястието. Докато дойде основното, вече не сме толкова гладни. Това се прави така, защото сигналът, който отделя стената в стомаха от първата глътка течност и хапка салата и зеленчук, дразни лигавицата на стомаха, която отделя химическо вещество, наречено в медицината сигнал, той има нужда от 7 минути транспортно време по кръвта, за да стигне до центъра на глада и да го потисне.

Малко след това предястие, когато са подготвени червата за работа, човекът не е толкова гладен. Тоест по природен начин ние потискаме усещането си за глад. Поне половин час не сме със симптома на вълчия глад. Затова, ако никой в къщи не ни е подредил нищо, сядаме с едно блюдо да вечеряме, като ни звънне телефонът, говорим няколко минути, като се върнем на масата вече не сме толкова гладни. Използваме именно това физиологично обстоятелство.  

ТОВА Е ТЯ:

  • Проф. д-р Донка Байкова е професор по хранене и диететика, доктор по медицина.
  • Завършила е немска езикова гимназия със златен медал.
  • През 1976 г. завършва медицина в София.
  • През 1981 г. защитава дисертационен труд след редовна докторантура.
  • В момента е консултант в медицински център.
  • Участва в различни проекти  със своята експертиза.
  • Консултира научни и други организации.