0

Н ай-младата пилотка, която е на път да обиколи света със своя ултралек самолет и да влезе в „Гинес“, се очаква в сряда да кацне на летище София, научи „Телеграф“ от аеропорта. 19-годишната Зара Ръдърфорт ще кацне на родна земя от Ираклион, Крит, където е в момента. Първоначално бе планирано младата белгийка да кацне в София вчера следобед, но полетът се отложил.

Начало

Зара Ръдърфорд започна своята околосветска обиколка през август 2021 г. на борда на ултралекия си самолет "Шарк".  Целта й е да обиколи 52 държави на 5 континента.  Пътешествието й стартира от Белгия на 18 август м.г. Оттам тя се отправя на запад към Великобритания, Исландия, Гренландия, Канада, САЩ, Латинска Америка до Колумбия. После поема на север към Аляска, през Русия, Корея, Индонезия, Индия, Близкия изток. Сега й предстои отново да лети над Европа в посока обратно към Белгия, където околосветската обиколка ще приключи, по план в средата на януари.

Самолетът й е от категорията микролайт.

 Самолетът й е от категорията микролайт.
flyzolo.com

Скорост

Самолетът й „Шарк“ е конструиран в Европа и е специално пригоден за такова дълго пътуване. Той е изключително бърз и развива скорост до 300 км в час.
Със своето околосветско приключение Зара Ръдърфорд се надява да вдъхнови жените да се занимават с това, което ги прави щастливи, без да се страхуват от общественото мнение. Тя се опитва да счупи два рекорда на „Гинес“. Първо, да стане най-младата пилотка, обиколила сама със самолет света. Сегашният рекорд се държи от 30-годишната Шийста Уайз, която извършва своя солов полет около планетата през 2017 г. Ако успее в начинанието си, Зара освен това ще стопи 12-годишната разлика във възрастта на мъжете и жените, обиколили света със самолет, тъй като най-младото момче, което държи рекорда в момента, е Травис Лудлоу, завършил своя полет през юли м.г., когато е бил на 18. Вторият рекорд, към който се стреми белгийката, е да стане първата жена, направила околосветска обиколка със самолет от категорията микролайт. 

Маршрутът на Зара.

 Маршрутът на Зара.
flyzolo.com

Впечатления

"Вече съм била в България, на ски в Банско. Знам малко за страната. Моят основен спонсор е от България и без тях, аз нямаше да съм, където съм в момента. Не мислете за мнението на другите. Правете това, което ви се прави. Последвайте страстта си. И не спирайте, защото ще имате страхотни преживявания. Струва си на 100%", каза младата пилотка пред бТВ. Зара Ръдърфорд в момента следва компютърно инженерство, но мечтата й е да стане астронавт.

Най-тежкото изпитание било над Сибир

Най-тежките участъци до момента за Зара са били прелитането през Сибир, където се чувствала напълно откъсната от света, и 8-часов полет между Мумбай и Дубай. По трасето между Сингапур и Индонезия попаднала в мощна гръмотевична буря и поискала помощ по радиото да бъде пренасочена по друг маршрут.
Shark UL е от категория микролайт самолети. Двигателят разполага със 100 к.с., може да излита с тегло до 600 кг и да лети с максимална скорост от 300 км/ч. Той е двуместен, но втората седалка в този случай се ползва само за багаж, тъй като условието рекордът да бъде признат е Зара да лети без пътници в кабината. 

В момента е в Ираклион на Крит.

 В момента е в Ираклион на Крит.
flyzolo.com