0

Късметът и страхотното желание за победа пред родна публика помогнаха на Микаела Шифрин да спечели слалома в Килингтън (САЩ) и да изравни рекорд на легендата Ингемар Стенмарк.

Американката бе втора след първия манш на слалом №9 на пистата "Суперстарт". Мики изоставаше на 0,20 сек. от лидерката и победителка в първите 2 слалома за сезона и носителка на голямата СК Петра Влъхова (Слвк). Заради снега, който от вчера не спира да вали в курорта, трасето бе много тежко и в по-голямата си част не бе изчистено до основа, което затрудни всички състезателки.

Във втория манш Шифрин, която караше предпоследна, се събра и направи перфектно каране, и слезе само с една грешка като лидер в класирането. Над 10 000 американци бурно я аплодираха, но със свито сърце чакаха спускането Влъхова, която бе водачката от първия манш и основна претендентка на Шифрин за първото място. Малшансът обаче споходи словачката, която малко след старта почти си настъпи ските, в резултат на което залитна и намали сериозно скоростта си. В крайна сметка тя остана втора на 0,75 сек. от американката. Трета на 0,83 сек. е Уенди Холденер (Швейц).

За Микаела това бе победа №71 за СК и общо 110-и подиум в най-силната надпревара. Тя събра вече 46 победи в слалома, като изравни по този показател легендата Стенмарк, който обаче е постигнал тези си успехи в гигантския слалом. Американката все пак изостава на 15 победи от големия рекорд на Стенмарк по общ брой победи за СК и на 11 от сънадорничката си Линдзи Вон. С успеха си днес Шифрин вече има 5 победи в Килингтън, като със същия брой победи в един курорт досега бяха само Аня Першон (Шв) в Марибор и Петра Влъхова в Леви.

Словачката запади водачеството си в класирането за малката купа в слалома, но Шифрин я изпревари в генералното подреждане за Кристалния глобус с 20 точки. След състезанието Шифрин се разплака пред камерите от вълнение, защото успехът в САЩ е първи след кончината на баща й Джеф през февруари 2020.

Междувременно заради лошото време в Лейк Луис (Кан) бе отменено мъжкото Супер-Г. Очаква се ФИС да го пренасрочи за идната седмица за Бийвър Крийк (САЩ).