0

19 нови конвекторни печки за общо 8500 лева вече са закупени за на новата постройка, която беше изградена в българската база на Антарктида. От компания – вносител на скандинавски електроуреди, са съдействали с уточняването на техническите спецификации. „Телеграф“ разбра, че от офисите на норвежкия производител са потвърдили, че електрониката в Wi-Fi термостатите ще издържи на студовете край Южния полюс.

„Тези печки са използвани и в хижи близо до полярния кръг, където температурите се задържат и около минус 30 градуса по Целзий. В крайна сметка бе преценено, че не е нужно да заменяме електронните термостати с механични“, коментира пред „Телеграф“ един от консултантите, съдействали на екипа на Българския антарктически институт (БАИ) Лъчезар Йорданов.

ВЕСТИ ОТ ПОЛЮСА! Проф. Христо Пимпирев: Чилийка ни завеща къща на Магелановия проток (СНИМКИ)

Намаление

От българския вносител на електроуредите са направили и солидна търговска отстъпка за родните антарктици. Без намалението сумата, която е трябвало да се плати за уредите, е била над 10 000 лева. Печките ще отпътуват през септември за Варна, където ще бъдат натоварени на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Пимпирев пак за ЧРД в Антарктида

„Тепърва предстои да обзавеждаме новата постройка. Там ще има и няколко специализирани лаборатории, в които ще работят учените, и те трябва да бъдат отоплени. Предстои да се закупува и друго оборудване, мебели, стелажи. Търсим и спонсори, все още нямаме бюджет за следващата експедиция“, коментира пред „Телеграф“ и председателят на Управителния съвет на БАИ проф. Христо Пимпирев.

Издание

Проф. Пимпирев разкри и че книгата „Антарктическият стопаджия“ вече е изчерпана и предстои отпечатването на ново допълнено издание. „Издадохме я и на английски и има сериозен интерес, което ме радва“, допълни Пимпирев, който вчера бе в Пловдив за поредна среща с читатели и приятели.

„Показваме на гостите и нашата риба нототения, която докарахме от о. Ливингстън до Природонаучния музей в Пловдив. Пренесохме я в бидон на изследователския кораб, а след това с аквариум. Важно е да я видят повече хора и най-вече деца, които да се запалят и да поискат да станат изследователи“, каза още проф. Пимпирев пред „Телеграф“.

СЕНЗАЦИЯ ОТ АНТАРКТИДА: Открихме отломки от самолет на Ливингстън! (СНИМКА)