0

Ч ленове на Европейския парламент (ЕП) ще създадат анкетна комисия, която да проучи скандала с шпионския софтуер Pegasus.

Членове на Европейския парламент (ЕП) ще създадат анкетна комисия, която да проучи скандала с шпионския софтуер Pegasus.

Миналия юли международно разследване разкри, че шпионски софтуер, разработен от технологичната компания NSO Group, може да бъде използван от правителства по целия свят за хакване на телефони на журналисти, активисти и политици, пише Politico.eu.

NSO Group отрича неправомерни действия и заяви по това време, че „щателно ще разследва всяка злоупотреба с нейната технология“.

В туит на Глобалната мрежа за независима журналистика се посочва, че разследванията, проведени в Унгария във връзка с шпионския софтуер, не са довели до никаква яснота.

Скандал със системата Pegasus избухна и в Полша, като лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ наскоро призна, че правителството наистина разполага със софтуера.

Стигна и до България. Премиерът Кирил Петков заяви, че никой не е подслушван с този софтуер.

Как работи

Съвременните средства за проследяване на терористите бяха използвани от властите на авторитарните държави за шпиониране на журналисти и опозиционери.

Следите от шпионски софтуер Pegasus са открити в телефоните на много журналисти и активисти по целия свят. Как точно Pegasus прониква в телефона, какво може да направи програмата и как експертите по сигурността определят неговото присъствие може да прочете по-долу в материала на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

Сензационното разследване на Едуард Сноудън за масовото следене от американското правителство накара целия свят да се разтревожи за цифровата безопасност. Шифроването от край до край, използвано преди това предимно от шпионите и ентусиастите на киберсигурността, стана повсеместно, след като комуникацията се премести към криптираните имейл услуги и месинджъри като Whatsapp и Signal.

Тези промени оставиха правителствата без възможности за следене и в отчаяното търсене на решения е създаден Pegasus.

Израелски софтуер

Pegasus е водещият продукт на израелската компания за киберразузнаване NSO Group.

Технологиите на NSO Group позволяват на клиентите, според твърденията на компанията, само на правителствата и никога на физическите лица или компаниите, да избират кого да следят с Pegasus.

Но вместо да се опитва да прихване криптираните данни, предавани от едно устройство на друго, Pegasus позволява на потребителя да контролира самото устройство и да получи достъп до всичко, което се съхранява в него.

Pegasus следи за натисканията на клавишите на заразеното устройство и всички писмени комуникации и търсения, дори и паролите се предават на клиента, както достъпа до микрофона и камерата на телефона, и го превръща в мобилно шпионско устройство, което ''мишената'' носи със себе си, без да се замисли.

„Хакването на телефон позволява на хакера да получи правата на администратор на устройството. Това прави възможно да се прави почти всичко с този телефон“, казва Клаудио Гуарнери от лабораторията за сигурност на Amnesty International, която разработи методологията за анализ на заразени устройства.

Кой го е ползвал

Доказателствата, събрани по Проекта Pegasus, показват, че правителствата от Индия до Азербайджан и от Руанда до Мексико са използвали успешно шпионския софтуер на NSO Group.

За да запази своята позиция, екипът на NSO Group трябва непрекъснато да подобрява технологията си, за да изпревари такива компании като Apple и Google, които непрекъснато пускат своите актуализации за справяне с уязвимостта на техните продукти. През последните 5 години Pegasus се превърна от сравнително проста система, която използва предимно социално техническите атаки, до програма, която дори не изисква потребителят да следва връзката на хакването на телефона си.