0
Сц циалисти на НАСА ще съставят карта на повърхността на Плутон на базата на снимки, предадени от космическия апарат New Horizons (“Нови хоризонти”), който на 14 юли ще се доближи максимално разстояние до планетата джудже.
Според информацията, качена на официалния сайт на НАСА, на снимките се виждат светли и тъмни области с различна форма.
Специалистите обръщат внимание на факта, че най-тъмните от тях са съсредоточени в района на екватора.
Благодарение на картата учените ще могат да разгадаят загадъчното съчетание на тъмни и светли петна на планетата Плутон, твърдят от американското космическо ведомство.
Най-тъмната област край екватора достига на дължина под 3000 километра. Учените са й дали условното име “Кит”. Надясно от неговата "глава" се намира най-светлата част от наблюдаваните с дължина около 1600 км.
"Възможно е това да е район, където има сравнително млади отлагания на замразени газове - метан, азот или въглеродни окиси" - казват учените.
Апаратът “Нови хоризонти” ще се доближи на 12 500 км до Плутон на 14 юли със скорост 14 км/сек. Той ще остане близо до планетата-джудже 9 денонощия. Специалистите разчитат да направят тогава 500 снимки и много измервания с бордовата апаратура.
Мисията “Нови хоризонти” започна през януари 2006 г.
Оттогава апаратът е изминал 5 милиарда километра, като курсът му е коригиран девет пъти. Стойността на проекта е 600 милиона долара.
Плутон се състои предимно от астероиди, образувани от лед - замръзнал метан, амоняк и вода. Открит е през 1930 г. От американецът Клайд Томбо, като има статут на планета от Слънчевата система до 2006 г., когато Международният астрономически съюз го обяви за планета-джудже след разпалени дебати.
Очаква се мисията “Нови хоризонти” да приключи към 2020 г.