0
Facebook съобщи, че ще позволи на повече уебсайтове и други онлайн услуги да ползват платформата му Internet.org, чиято идея е да осигури по-евтин достъп до определени интернет услуги в страните от Третия свят. Изявлението беше провокирано от бурни протести срещу инициативата. Опасенията са, че така ще бъдат нарушени принципите на неутралност в мрежата, защото определени сайтове и апликации ще се ползват с предимство пред други. Internet.org е проект на Facebook и седем компании за мобилни технологии - Samsung, Ericsson, MediaTek, Microsoft, Opera Software, Reliance and Qualcomm.
По повод критиките Марк Зукърбърг заяви, че не е изгодно да бъде направен целият интернет безплатен. „Годишно са необходими десетки милиарди долари, за да се поддържа Internet.org и нито един оператор не би могъл да си позволи това, ако всичко беше безплатно. Но е изгодно да се изградят безплатни базови услуги, които са опростени, използват по-малко данни и работят на нискобюджетни телефони", твърди създателят на Facebook.
Условия за достъп
Internet.org позволява на абонатите от партньорските мобилни мрежи да използват ограничен брой услуги напълно безплатно, какъвто и трафик да генерират. Мрежовите оператори участват, защото смятат, че потребителите ще поискат да си платят за пълен интернет достъп, след като пробват безплатното съдържание.
От 2014-а проектът работи в Забмия, Танзания, Кения, Гана, Колумбия, Гватемала, Индия, Филипините и Индонезия. За да го ползват, потребителите трябва да използват определени Android апликации, сайта на Internet.org, собствената апликация на Facebook за Android или браузъра Opera Mini. Досега платформата предлагаше достъп до няколко десетки услуги. Сред тях са Wikipedia, здравния сайт Facts for Life на УНИЦЕФ, BBC News, Facebook, метеорологичния сайт Accuweather и локален подбор от новинарски и спортни сайтове за съответната държава. Оттук нататък обаче проектът ще бъде разширен, за да позволи и на други разработчици да се присъединят към Internet.org. За целта те трябва да покрият няколко критерия:
* Да не изискват голям трафик. Сред забраненото съдържание са видеоклипове, снимки с висока резолюция и гласови и видеочатове.
* Да работят добре както на нискобюджетни, така и на по-скъпи смартфони. Заради това е забранена употребата на JavaScript, Flash и HTTPS-протокола, гарантиращ безопасен пренос на данни.
* Да поощряват използването на пълноценен интернет и да окуражават потребителите да плащат за достъп.
Въпреки че тези условия ще продължат да ограничават членството в Internet.org, Марк Зукърбърг увери: „Ние сме общност, която цени хората и преди всичко цели да подобри качеството им на живот. Ние не поставяме интелектуалната чистота на технологиите пред нуждите на хората".
На другия полюс
Доброволци от инициативата SaveTheInternet.in обаче са на съвсем различно мнение и смятат, че платформата на Зукърбърг фаворизира едни сайтове и услуги за сметка на други.
„Заради конкурентната същност на Internet.org, ако моят конкурент е там, аз също ще се чувствам задължен да участвам. Освен това всичките данни ще бъдат достъпни във Facebook и заради липсата на HTTPS протокол може да бъдат следени от правителствата", опасява се Нихил Пахва от SaveTheInternet.in. Facebook не отрече, че онлайн активността на потребителите на Internet.org може да бъде следена. „Да, ние знаем какво съдържание ползват потребителите. Имаме част от тази информация, но тя е под опеката на стандартната политика на Facebook за защита на данните", твърди Крис Даниелс, вицепрезидент на Internet.org.