0

С варосването предпазваме кората на дърветата от напукване, и така ще попречим на вредителите да се скрият в напуканата кора. Така ще попречим в голяма степен на гризачите да изядат кората. С варосването всъщност избиваме вече влезлите вредители под кората.

С варосването предпазваме кората на дърветата от напукване, и така ще попречим на вредителите да се скрият в напуканата кора. Така ще попречим в голяма степен на гризачите да изядат кората. С варосването всъщност избиваме вече влезлите вредители под кората.

Мъхове

Първо започваме с почистването на мъхове и напукани стари кори, които ще ни пречат да варосаме правилно. Това правим с помощта на телена четка или друг подходящ инструмент. След това трябва да направим нашият варов разтвор. Ето няколко рецепти за него: 2,5 кг вар, 10 литра вода, 100 г лепило за дърво и 500 г меден сулфат. Можем да си приготвим варово мляко като 2 кг гасена вар разтворим в 10 л вода. Другият вариант е да приготвим гъста смес от

2 кг гасена вар, 250 грама меден сулфат (син камък) , 1 кг глина.  

Метла

Намазването на готовият варов разтвор трябва да направим с помощта на бояджийска четка или метла. Намазваме хубаво ствола на дърветата, като внимаваме, ако има пукнатини и там да влезне от варовия разтвор. Ако имаме по-големи пукнатини или рани по кората, ние трябва да си купим или да си направим овощарски мехлем и да намажем тези участъци преди варосването.

Самото измазване с варовия разтвор трябва да правим в сухо време, при температури навън над 4-5 градуса. Това се прави с цел разтвора хубаво да попие по кората на дървото. И така да му направим защита против вредителите, минусовите температури и гризачите. Измазваме както младите, така и старите дървета.

Забавяне

Опитните градинари съветват да се ползва варно мляко (20% разтвор) и ръчна пръскачка за дръвчета, така че да се варосат изцяло овошките – от горе, до долу. Това ще спомогне за по - доброто запазване на кората през зимата, ще обезпаразити в по-голяма степен овошките и ще забави началото на вегетацията с около 20 дни, което може да бъде решаващо за цъфтежа заради пролетните слани. За по-младите фиданки, можем да ползваме 10% разтвор.

През пролетта самото варосване можем да направим от Февруари, до началото на Май. Но колкото по-рано, толкова по-добре.

 

Садим праскови и череши до зид или каменна стена

Ако през есента искаме да си посадим овошки, можем отсега да се погрижим те да бъдат защитени максимално от пролетни слани. Ето и няколко лесни за изпълнение предложения. Първото е да да изберем сортове, които цъфтят по-късно във времето и така имаме доста по-голям шанс да се опазим от сланите.