0

З апазването на семена от повечето плодове и зеленчуци не е нещо сложно. Изчаквате, докато реколтата узрее, прибирате я, вадите семената, изсушавате ги и ги съхранявате. Съхраняването на семена от домати обаче е малко по-различно. Те покълват най-добре, ако са ферментирали, преди да бъдат прибрани.

Разбира се, може да пропуснете етапа на ферментацията. Но тази проста стъпка значително увеличава броя на добрите семена, когато идва време да ги засеете. А и не е нещо сложно!

Запазването на семена от повечето плодове и зеленчуци не е нещо сложно. Изчаквате, докато реколтата узрее, прибирате я, вадите семената, изсушавате ги и ги съхранявате. Съхраняването на семена от домати обаче е малко по-различно. Те покълват най-добре, ако са ферментирали, преди да бъдат прибрани.

Разбира се, може да пропуснете етапа на ферментацията. Но тази проста стъпка значително увеличава броя на добрите семена, когато идва време да ги засеете. А и не е нещо сложно!

Причини

Ето няколко причини да използвате ферментирали семена.

Първо, това е по-естествен процес. Когато доматите се самозасяват по естествен път, плодът пада на земята, където започва да гние. Семената вътре в домата преминават през процес на ферментация, след което изсъхват и покълват, когато дойде пролетта.

Второ, ферментацията е лесен начин да ги направите напълно чисти от слизестата маса, която ги покрива. Трето, ферментацията премахва всички патогени върху семената, които могат да заразят по-късно растението. Четвърто, ферментацията е чудесен начин лесно да откриете кои семена са качествени и кои не. Добрите семена ще потънат на дъното на буркана по време на ферментационния процес. А не толкова добрите ще изплуват на повърхността, като те могат да бъдат премахнати заедно със слоя плесен, който ще се оформи отгоре.

Етапи

Ето как да съхраним доматените семена стъпка по стъпка.

Стъпка 1

Разрежете на две домата и използвайте лъжица, за да извадите семената заедно с пулпата, които заедно да сложите в чист буркан. Все още можете да използвате остатъка от домата, например за приготвяне на сосове.

Стъпка 2

Добавете достатъчно вода в буркана, така че да покриете семената. Разбъркайте внимателно сместа с лъжица. Покрийте буркана с кърпа, която трябва захванете с гумена лентичка, за да не се мести и пада. Важно е да осигурите циркулацията на въздух, като едновременно с това да възпрепятствате достъпа на насекоми и мръсотия. Оставете буркана на място, което е топло, но не на директна слънчева светлина. Изчакайте няколко дни, докато семената ферментират.

Стъпка 3

По време на ферментация вероятно ще усетите странен мирис от буркана, както и ще видите плесен, която ще се формира върху горния пласт на доматената пулпа. Не се притеснявайте от това. Това е част от процеса.

Ще разберете, че е настъпил краят на ферментацията, когато много от семената са потънали на дъното на буркана, а горният слой е покрит с плесен. Не оставяйте семената повече от няколко дни, в противен случай те ще започнат да покълват в буркана!

Стъпка 4

Ако тънък слой плесен се е оформил върху доматените семена, трябва да знаете, че това е напълно нормално, но е вече време да извадите семената и да ги измиете. Внимателно премахнете плесента и я изхвърлете. След това излейте семената и пулпата във фино сито, за да ги измиете. Измийте семената внимателно в хладка вода, за да премахнете всякакви остатъци от пулпата. След това ги оставете да изсъхнат. Можете да ги оставите да съхнат за ден в ситото. Друг вариант е да ги оставите да се изсушат върху хартиена чиния, но внимавайте да не се слепнат.

Когато семената са добре изсъхнали, ги сложете в плик с цип или в хартиен плик за съхранение. Не забравяйте да напишете датата и сорта домати, за да не забравите тази информация, когато дойде сезонът за засяването.

Съхранявайте семената на хладно и сухо място, където няма да бъдат нападнати от мишки, насекоми или други вредители.

Съвети за правилно съхранение

Не се занимавайте да съхранявате семена от домати, закупени от магазина. Тези домати са предимно хибриди, които няма да бъдат идентични с оригиналното растение. Вместо това изберете семена от добре развити растения от градината, със запазена листна маса, здрави и без признаци на заболяване. Трябва да имат също най-голям брой и изравнени в рамките на китката плодове, най-едри и качествени домати с добра форма, изцяло зачервени, ненапукани. Абсолютно погрешно е да се тръгне между доматите и да се събират най-едрите плодове. Трябва да се определят растенията, от чиито плодове ще събирате семена. Като правило всички домати на 1 растение имат еднакви качества. По-добре е обаче да бъдат използвани най-добрите от тях. Плодовете трябва да са напълно узрели, но да не са презрели и омекнали, тъй като семената ще са с намалена кълняемост. Не трябва да престояват повече от 1 ден откъснати.