0
Бз зо 200 лева е държал във фалираната КТБ бившият футболист и победител в последния сезон на Сървайвър Ваня Джаферович, става ясно от списъка.
В него той е записан като кредитор, търсещ 31 лева. Това най-вероятно е остатъкът от негов депозит на стойност 196 031 лв., на който гарантираната част му е била изплатена от Фонда за гарантиране на влоговете. Самият Джаферович получи 100 000 лева награда за победата си в „Сървайвър” в края на миналата година.
Васил Найденов–Кеца пък драстично е успял да намали депозита си в КТБ през последните месеци, лъсва още от данните, подадени от синдиците. При поставянето на трезора под спецнадзор в публичното пространство се появиха информации, че естрадният певец е имал близо 3 млн. лева в банката, но впоследствие е успял да си ги осребри, след като продал вземането на бизнесмен с дългове към КТБ. В списъка е записано, че в момента Васко Кеца търси само 5500 лева от трезора. Евродепутатът Николай Бареков и половинката му Мария Календерска пък са се записали с по 50 лева, с колкото фигурира и ексвоенният министър Николай Свинаров. Друг бивш шеф на МО Веселин Близнаков пък си търси 260 лева. За сметка на това, дори след осребряването от Фонда за гарантиране на влоговете, по сметката на Мануела Горсова стоят 16 980 лева. Кога точно близките на болното момиче ще имат достъп до тях засега остава въпрос, висящ с пълна сила.
От държавните и общинските институции рекордьор по загробени милиони е „Топлофикация” София, която е изгоряла с 90 млн. лева. „Булгартрансгаз” пък ще има да взема 60 млн. лева, „Булгаргаз” близо 10 млн. лева, а АЕЦ „Козлодуй” - над 4,5 млн. Агенцията за приватизация е държала над 10,7 млн. лева, Българската фондова борса – близо 271 000 лева, БЧК – малко над 217 000 лева, а Монетният двор - над 830 бона. Болници и митрополии също са сред големите кредитори на фалирания трезор. Така например МБАЛ „Св. Марина” търси от банката 9,2 млн. лева, а „Св. Анна” - 6,5 млн. лева. Сливенската митрополия е изгоряла с 1,2 млн. лева, които изобщо не се знае кога ще получи, а Великотърновската – с 95 000 лева.
Първи парите си ще получи Фондът за гарантиране на влоговете, който се явява и основен кредитор на КТБ, след като изплати над 3,6 млрд. лева защитени от закона депозити. Той е следван от три банки – немската Комерцбанк, френската Сосиете Женерал Експресбанк и държавната Българска банка за развитие.