0
Пв вият изкуствен крак, способен да симулира някои от усещанията в истински крайник, беше създаден от учени в Университета в Линц, Австрия. Проф. Хуберт Егер представи изобретението си на пресконференция във Виена и демонстрира как протезата се свързва с човека и му предава осезания.
Принципът на действие е следният: лекарите хирургически извеждат нервните окончания близо до повърхността, за да получават импулси от стимулаторите. Протезата се прикрепя към шпиндел, в който са поставени въпросните стимулатори, електронно свързани към шест сензора в стъпалото на устройството. Така пациентът може да усеща движението на крака, когато той докосва земята.
Нервните окончания, които пращат сигнали на мозъка за движението, присъстват в ампутирания крайник, но не могат да бъдат стимулирани от обикновена протеза. „В здрав крайник рецепторите по кожата изпълняват тази функция. След като крайникът бъде ампутиран, е очевидно, че тях вече ги няма. Информационните проводници обаче – тоест нервите – все още са там, но не могат да бъдат стимулирани”, обяснява проф. Хуберт Егер.
Австриецът Волфганг Рангер, който е с ампутиран крак, също участва в пресконференцията във Виена. Той първи е изпробвал новата протеза със сензорите и обясни, че
се чувства „като прероден”
Рангер е бивш учител, който е загубил десния си крак, след като преди 8 години е получил запушване на кръвоносен съд. През последните 6 месеца той е тествал протезата. „Сякаш отново имам крак. Вече не се подхлъзвам на лед и мога да кажа дали ходя по чакъл, бетон, трева или пясък. Усещам дори малките камъчета”, радва се Рагнер.
Изобретението е крачка напред и към премахването на фантомната болка и неприятното усещане, от които страдат много пациенти след ампутация. Скоро след като изгубят крайник, хората се оплакват от сърбеж и други остри възприятия в липсващата ръка или крак. В случая с Волфганг Рангер години след ампутацията той усеща силна болка, която се повлиява единствено от морфин. Новата му протеза не само ме дава реални усещания. Тя също е намалила фантомната болка до нивото на лек дискомфорт и Рангер вече не приема морфин.
Обяснението на проф. Егер е, че „сега мозъкът получава истински данни, вместо да търси информация от липсващия крайник”. Университетският учен допълва, че Рангер вече е съвсем различен човек от онзи, с когото се е запознал през 2012 година. По онова време бившият учител никога не се усмихвал и имал тъмни кръгове под очите. Заради болката не можел да спи повече от два часа нощем и вървял трудно с обикновена протеза. Днес Рангер е много по-активен. 54-годишният мъж
тича, кара колело, катери се
и когато ходи, новата му изкуствена протеза е почти незабележима.
Проф. Хуберт Егер е и сред водещите специалисти по умствено контролирани протези. От 2010-а насам той е има няколко изобретения в областта на този вид изкуствени крайници. Проф. Егер твърди, че принципите са същите като при „чувстващите” протези, само че действат наопаки. Информацията се предава от мозъка към крайника, вместо в обратната посока.
Високотехнологичната „чувстваща” протеза струва от $12 000 до $30 000. Проф. Егер се надява, че скоро малките компании ще се заемат с производството на изкуствения крайник и цената му ще падне значително.