0

С градата на „Модерен театър“ да бъде откупена и придобита в полза на българското кино – в тази посока ще работи новият изпълнителен директор на Националния филмов център Петър Тодоров. Мястото, в което се е помещавал първият киносалон в София и изобщо в страната, е частна собственост от 2001 г., но е обявено за архитектурно-строителен художествен паметник на културата от местно значение десетилетия по-рано.

Сградата на „Модерен театър“ да бъде откупена и придобита в полза на българското кино – в тази посока ще работи новият изпълнителен директор на Националния филмов център Петър Тодоров. Мястото, в което се е помещавал първият киносалон в София и изобщо в страната, е частна собственост от 2001 г., но е обявено за архитектурно-строителен художествен паметник на културата от местно значение десетилетия по-рано.

Според концепцията на Тодоров, изложена по време на конкурса за ръководител на НФЦ, в „Модерен театър“ ще бъдат изградени 2 или 3 кинозали. С приоритет в тях ще бъдат прожектирани български документални, анимационни и късометражни филми, които са реализирани и с държавни средства. Именно разпространението на този вид продукции е един от проблемите, които Тодоров вижда в настоящата „моментна снимка“ на родната индустрия. „Трябва дълбока реформа в този сектор“, обяви той, като поясни, че липсата на визия за развитие на разпространението е една от причините българските филми трудно да достигат до публиката.

В „Модерен театър“ Тодоров предвижда осъществяването и на прожекции за ученици, което може да се организира съвместно с Министерството на образованието и науката. Друга част на сградата, в случай че процесът по придобиването й се окаже възможен, Тодоров ще използва за изместването на част от администрацията на НФЦ.

За най-малко 50-процентно увеличение на персонала в изпълнителната агенция ще се бори новият й шеф. Спешни реформи, уточни Тодоров, са необходими и в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, както и в Устройствения правилник на НФЦ, който все още не е приет след последните промени в нормативната уредба. „Трябва да има и 5-годишна национална програма за развитие на българската киноиндустрия“, категоричен е Петър Тодоров. Той допълва още, че основна посока на работата му в центъра ще е дигитализирането на цялата му дейност. Освен това новият шеф смята за необходимо назначаването и на зам.-дир. на агенцията.

Петър Тодоров Има специализации и в областта на управлението на независими киносалони в Италия и Франция. Участва в редица проекти от последните години с ключово значение за кино културата в България, насочени към независимите киносалони и организацията и управлението на международни кинофестивали.

Той бе избран с конкурс, който бе проведен по-рано тази седмица, като в него се представи по-добре от другия кандидат – продуцентът Ваня Райнова. Решението бе взето от седемчленна комисия. Режисьорът Андрей Паунов обаче си направи самоотвод заради потенциален конфликт на интереси. Причината – Райнова е продуцент на предстоящия му филм „Януари“.

Петър Тодоров поема поста изпълнителен директор на НФЦ от Камен Балкански. Директорът на Бюро Творческа Европа България, офис МЕДИА бе назначен за временно изпълняваш длъжността, след като предишният шеф Жана Караиванова бе освободена през месец юни миналата година. Тя бе уволнена дисциплинарно от Министерство на културата, когато то беше предвождано от проф. Велислав Минеков. Тогава от ведомството посочиха като причина „системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.“ Повече данни в тази посока обаче така и не бяха обявени публично.