0

Апарат и тест, разработени от италиански психиатър – спец в областта на превенцията на самоубийствата проф. Марко Саркапоне, казва дали сме склонни да посегнем на живота си. Български лекари – психиатри и психолози, ще бъдат обучени как да действат с него. Това съобщиха от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи в навечерието на Световния ден за превенция на самоубийствата, който се отбелязва на 10 септември.

По време на 15-минутния тест се проверяват физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. Така апаратът отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента.

Според проучванията се оформят четири основни групи: хипореактивни, гранично хипореактивни, реактивни и хеперреактивни пациенти. Доказано е, че съществува силна връзка между наличието на електродермална хипореактивност и вероятността от самоубийство. Така тестът e допълнителен инструмент за оценка на риска от самоубийство. Получените от теста данни се изпращат по интернет за експертни анализи, а след няколко минути извършващият текста получава доклад.

800 000 души всяка година умират от самоубийство, сочат данните на Световната здравна организация. Отчита се обаче, че това е само върхът на айсберга – заради стигмата по отношение на самоубийството в много култури, липсата на системи за регистриране на случаите и др. много самоубийства остават незабелязани.

Самоубийствата са сред първите 20 причини за смърт в световен мащаб, а във възрастта 15-29 години те са втората водеща причина. Обезпокоително е, че около 80% от тях са в страните с ниски и средни доходи, в които се отделят по-малко средства за обществено здравеопазване и достъпът до услуги за психично здраве е сравнително ограничен.

Рисковите фактори са самоубийство са най-различни, което усложнява процеса на превенция. Сред тях са затрудненият достъп до здравни грижи, лесният достъп до средства за самонараняване, стресовите фактори като бедствия и конфликти, липсата на социална подкрепа, психичните разстройства. Тъй като химическите препарати за селското стопанство и огнестрелните оръжия са сред най-често използваните методи, редица стратегии за превенция по света са концентрирани върху усилията за ограничаване на достъпа до тях.

Всеки ден средно по 7-8 българи правят опит за самоубийство. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. В световен план България заема средни позиции по отношение на опитите за самоубийство като 12 от 100 000 души посягат на живота си. Всяка година между 2500  и 3000 души посягат на живота си.

Според установените мотиви около 50% от опитите са заради конфликти с роднини, колеги, съученици, твърди главният експерт в сектор „Психично здраве” към центъра д-р Владимир Наков. Около 30 на сто от опитите за самоубийство са продиктувани заради тежко заболяване или психически проблеми. За един от 10 опита не са посочени мотиви, а до 8% от посегналите на живота си го правят заради финансови проблеми.

Статистиката показва, че жените по-често посягат на живота си, като един от 11 опита е успешен. Дамите вземат крайното решение средно на около 37 г. При мъжете един от 3 опита завършва със смърт, а средната възраст а самоубийците е 47 години.