0

 

- Д-р Йорданова, какво всъщност представлява синузитът?

  • - Това е възпаление на околоносните кухини - синусите. Причинителите за това състояние пък съответно могат да бъдат вирусни, бактериални, гъбични или алергени. Но това е само в началото, впоследствие инфекцията може да премине в бактериална. Синузитът може да е остър и хроничен. Когато една хрема продължава повече от 7-10 дни, вече говорим за синузит. Острите състояния са като нож с две остриета, защото не винаги човек може да ги диагностицира. Симптомите продължават между 4-8 седмици и не са ясно изразени.

  • - Кои може да са причините за появата на едно такова възпаление?

  • - Достатъчно основание за това е един отслабен имунитет. Преди години се смяташе, че децата не могат да развият синузит, но в практиката си съм имала 5-годишен пациент с такава диагноза. Знаете, че малчуганите, които посещават детски заведения, са уязвими, тъй като там има предпоставка за появата на различни инфекции. Тези, които са с по-слаба имунна защита, се разболяват повече. Става дума за оток на лигавицата, условия за задръжка на секрет и впоследствие се развива бактериална инфекция. Това може да провокира появата на синузит. Същото се отнася и за по-възрастните пациенти - тези над 60 години и които са след химиотерапия. Друга причина за появата на синузит е изкривената носна преграда, която създава условия за оток. Секретите не могат да се стичат и това е предпоставка за инфекция. Затова секретът трябва да се разводни, да преодолее гравитацията, за да излезе навън. Третата сливица също пречи да се оттича секрет, както и травмата в областта на лицето, чуждото тяло в носа, което е често срещано при децата. Причина за появата на синузит може да са и грануломи на последните зъби на горната редица. Виждала съм пациенти в недобро общо състояние, с лош дъх и температура, като впоследствие се появява гной на венеца. Това е заради тежка пародонтоза и на мястото до венеца се образуват кисти. А в същото време подът на синуса е там, където се намира таванът на зъбите. Така инфекциите се разпространяват нагоре към костта и тогава излиза гной през венеца. Това също провокира появата на синузит, както и носенето на протези, които травмират.

  • - Влияят ли резките промени в температурата, каквито наблюдаваме сега и по време на есенния сезон?

  • - Да, резките температурни промени влияят. Колкото и да е странно, но при -20 градуса нямаме толкова случаи на синузити, както когато времето рязко се променя от топло на студено. Пътуването със самолет също не се отразява добре на пациентите заради рязката промяна в налягането. Това са т. нар. баросинузити.

  • - Помагат ли капките за нос или трябва да внимаваме с тях?

- Трябва да внимаваме с тях. Става дума за зависимост, подобна на тази към наркотиците. Пациентите привикват към тях. Носят си ги дори в джоба на сакото, защото непрекъснато изпитват необходимостта да си капят, за да си отпушат носа. Те свиват носната лигавица и уж подобряват нощното дишане, но за кратко. След това имат обратен ефект, защото се уврежда носната лигавица, което е необратимо. Това може да доведе до атрофични ринити и до синузит. Такива състояния се повлияват много трудно от терапията.

  • - Какви са точно симптомите при синузит и кога трябва да потърсим лекар?

  • - Обикновено такива пациенти изпитват главоболие, най-вече сутрин. Болката се увеличава, когато главата се наведе. Изпитват тежест, отпадналост, имат хрема, която продължава повече от 10 дни. Не е задължително секретът да бъде гноен, може да е бял и гъст. По лицето пък е възможно да се появи оток и то изцяло да се промени. Трябва да имате предвид, че ушите ви може да заглъхнат и дори да се появи болка, а тези симптоми често се пренебрегват. Много често в такива случаи се дава антибиотик, тогава жълтият гноен секрет става бял и си остава вътре. Достатъчно е само имунитетът ви да падне и болката да се появи отново. Затова основното правило е да се евакуира натрупаният секрет. Поставяйки правилната диагноза, провеждаме и насочено лечение. При децата особено трябва да се огледа и третата сливица, тъпанчевите мембрани и да се види дали няма течност зад тях.

  • - Тогава каква е терапията и до какви усложнения може да доведе едно самолечение в къщи или неправилно поставена диагноза?

  • - Трябва да се вземе секрет за микробиология, за да се определи причинителят. Другото нещо е да се предпише антибиотик, който може да преминава през костта и да действа там на място. Преди много години се правеха пункции, но те са много болезнени, затова сега се опитваме да овладеем възпалението с дренажи. Те помагат оттичането на секрета. Положителното при този метод е, че се понася добре и от деца. Когато обаче има хроничен процес, изкривена носна преграда, се прибягва до хирургия. Какво може да се случи, ако човек се лекува в къщи? На първо място може да се увреди окото. То се затваря, става червено и пациентът изпитва силна болка. Тъй като това е инфекция, разположена в главата, може да се увреди дори мозъкът и неговите обвивки. Виждала съм в практиката си пациент от София с фронтален синузит, който е предизвикал абцес на мозъка. Причината беше, че бе лекуван от съпругата си в къщи. Затова превенцията е изключително важна. Алергичните състояния трябва да бъдат държани под контрол, да се избягват алергени и цигарен дим и да повишим здравната култура на обществото.

  •