0

Д ископатии и отоци измъчват бъдещите майки с напредването на бременността. След 5-я месец започва и наддаването на тегло на бъдещата майка. Това е времето, в което гръбначният стълб, особено в долната част към кръста, се натоварва повече. Ако жената е качила повече от оптималните за състоянието си 8-10 кг, костите и прешлените се обременяват твърде много. В такива случаи дископатичните болки са неизбежни, както и болките в горната част на гърба. Нерядко започват да болят коленните стави особено след 4-я месец, когато заради бременността в организма започват да се задържат повече течности, с което и килограмите се увеличават. Отоците обикновено се проявяват повече в следобедните часове. През деня уринирането е слабо за сметка на нощта.

С напредването на бременността се увеличава подпухналостта, пред последните три месеца тя е най-голяма. Диуретиците в този момент са неизбежни, но преди да започне да ги приема, бъдещата майка трябва да се консултира с наблюдаващия акушер-гинеколог. Това се налага, тъй като някои от тях действат твърде бързо и обилно. Така, те могат да предизвикат другата крайност – обезводняването.

За да се избегнат тези рискове, повечето лекари препоръчват различни хранителни добавки, с които изобилства аптечната мрежа. С тяхна помощ водата от организма се изхвърля постепенно, като не се стига до драстични състояния. Някои плодове и зеленчуци, например касис и тиквички, също се препоръчват като естествени диуретични средства. С едно необходимо уточнение, тиквичките трябва да се консумират сурови.

Отводняването е необходимо, тъй като със задържането на течности в организма се натрупване минерала натрий. За да облекчи състоянието си бъдещата майка не бива да консумира много солена храна. Прекомерното количество вода в организма обикновено води до разширени вени. За да не бъдат те големи и трайни е необходимо да се носят свободни дрехи, в никакъв случай стегнати клинове и панталони, обувките също да са удобни с ток не повече от 3 см., да се правят студени душове и фрикции на краката в следобедните часове.

Движението и дори леката гимнастика вкъщи се препоръчват на бременните. Не бива обаче да се стига до претоварване. Бъдещата майка е най-добре да избере упражненията заедно със своя наблюдаващ акушер-гиноколог.

Уролозите препоръчват бременните да спят или да си почиват легнали на левия хълбок

 

- в това положение дейността на бъбреците е оптимална. Дихателните упражнения пък,позволяват да се подобрят биохимичните реакции на организма, а също се явяват и добра профилактика срещу отоците. След такива занимания се наблюдава по-добро самочувствие и приятна лекота в тялото.

Много млади жени трудно могат да си представят, че ще пропуснат една, че и две години море заради своята бременност и отглеждане на детето през първата му годинка. То е добър вариант, но не и в последните месеци. Плажът в това състояние не е желателен, освен ако не е час-два рано сутрин под чадър. Плуването в морската вода не се препоръчва. Ако се налага пътуване след 7-я месец, то не бива да е със самолет. След този период е добре да се избягва продължителният път независимо с какъв транспорт е.